A bajor sörperec házilag is elkészíthető, és mivel nem sok helyen lehet kapni, nálunk ez gyakran előfordul. Kifejezetten szeretem sütni, mert a jellegzetes fényes mázat a szódabikarbónás fürdőben kapja meg. Van, akinek ez macera, nekem pont egy olyan mozzanat, amitől élvezetes lesz a folyamat. A perec forma mellett a kis falatnyi tésztagolyók is népszerűek nálunk, egy adag tésztából rendszerint mindkettőt megsütöm. A tésztába egy kevés sört is teszek, ettől levegősebb, könnyedebb lesz.
Bajor sörperec
Adag
16
darabElőkészítés
20
percSütés
20
percKelesztés
2
óraTeljes elkészítési idő
2
óra40
percHozzávalók
- A tésztához:
1,5 dl langyos víz
1 dl búzasör
1 csomag száraz élesztő
375 g liszt
1 evőkanál só
2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál puha vaj
- A főzéshez:
2 l víz
1 csomag szódabikarbóna
nagyszemű vagy pelyhesített tengeri só a szóráshoz
Elkészítés
- Langyos vízben 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót a robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzáadjuk a vízben felfuttatott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk a masszából.
- Letakarjuk és huzatmentes helyen 2-3 órát kelesztjük.
- Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és megformázzuk: 16 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hosszú kígyóvá sodorjuk, és perecet hajtogatunk belőle.
- Egy sütőlapot lekenünk olajjal, a sütőt előmelegítjük 230 fokra. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát (fel fog habzani).
- A pereceket egyesével 30-30 mp-re a gyöngyöző vízbe tesszük, majd azonnal az olajozott sütőlapra szedjük. Megszórjuk nagyszemű tengeri sóval, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük, de 10 perc után gyakran ránézünk, mert gyorsan sül.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet az 1664 Blanc támogatta.