Nizzai saláta lazaccal

Kitartóan hirdetem, hogy a saláta nem egy unalmas kategória csak jól kell készíteni. Tökéletes példa erre a nizzai: télen és nyáron is felér egy főétkezéssel, tele van tápláló, egészséges alapanyagokkal, izgalmas ízekkel, és egy kis tengerparti nosztalgiával. A klasszikus recept tonhallal készül, de én gyakran cserélem azt inkább lazacra, most ez a recept következik.

Nizzai saláta lazaccal

Nizzai saláta lazaccal

Adag

2

adag
Előkészítés

25

perc
Sütés

30

perc
Teljes elkészítési idő

55

perc

Hozzávalók

  • A lazachoz:
  • 20 dkg lazacfilé

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál olaj

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • ½ citrom reszelt héja

  • A zöldségekhez:
  • 25 dkg újburgonya

  • 15 dkg zöldbab, egészben

  • 4-6 tojás

  • 3 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve, szárazra törölve

  • 6 db szardellafilé

  • 10 dkg vegyes salátalevél

  • 4 evőkanál olívabogyó (magos, Kalamata vagy más jó minőségű)

  • Az öntethez:
  • kb. ½ dl extra szűz olívaolaj

  • 1 teáskanál dijoni mustár

  • 2 szardellafilé

  • ¼ teáskanál barna nádcukor

  • 1 citrom frissen facsart leve

Elkészítés

  • A burgonyákat folyó víz alatt kefével megtisztítjuk, szárazra töröljük. Bedörzsöljük olívaolajjal, egy hőálló tálba tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
  • A kapribogyókat száraz serpenyőben kissé lepirítjuk, majd félretesszük őket. Ugyanebben a serpenyőben készítjük el a lazacot.
  • A lazacot szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, majd erős lángon mindkét oldalán körbepirítjuk a halszeletet. Percenkén forgatva további 2-2 percig pirítjuk, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a lazacot, és így pihentetjük 10 percig.
  • A zöldbabot megtisztítjuk, lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg roppanósra fő, és a színe élénk zöld marad. Szűrőkanállal kiszedjük a babot és azonnal hideg vízbe dobjuk, hogy ne főjön tovább. A forrásban levő vízben 7 percig főzzük a tojásokat, majd ezeket is hideg vízbe tesszük, és ha lehűltek, megpucoljuk őket.
  • Az öntethez a szardellákat pépesre törjük egy villával, összekeverjük a citrom levével, a mustárral és krémesre keverjük az olajjal.
  • Összeállítjuk a salátát: kettévágjuk a burgonyákat és a tojásokat. A lazacot villával nagyobb darabokra szétszedjük. Ezeket egy nagyobb tálon elrendezzük a salátalevelekkel, a főtt babbal, a szardelladarabokkal. Megszórjuk a pirított kapribogyóval és az olívabogyóval. Gazdagon meglocsoljuk az öntettel és tálaljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Házi Nutella, azaz csokoládés mogyorókrém

Házi Nutella

Házi csokoládés mogyorókrém, azaz Nutella, de a bolti verziónál sokkal kevesebb cukorral, ráadásul tejmentesen – csak győzzétek gyártani!

Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

A galette gyors és egyszerű süti, de egy ilyen mézes, paradicsomos töltelékkel nagyon izgalmas tud lenni.

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes