A konfitált paradicsomot a konyhám kis fekete ruhájának szoktam nevezni. Úgy mint a hölgyek ruhatárában az a darab, ami minden helyzetben csinos megoldást nyújt. Hát, ez a paradicsom, ha nem is csinos, de jolly joker megoldás, főleg, ha a szezonja csúcsán tesszük el, amikor a legzamatosabb. Munka sincs sok az elkészítésével, a sütő szinte mindent elvégez helyettünk.
Konfitált koktélparadicsom
Adag
2
üvegElőkészítés
10
percSütés
45
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
50 dkg koktélparadicsom
5 dl olívaolaj
1 egész fej fokhagyma
2 ág kakukkfű
só, bors
Elkészítés
- A megmosott, egész koktélparadicsomokat egy nagy, hőálló edénybe tesszük, majd felöntjük annyi olajjal, ami kb. félig ellepi őket.
- Hozzáadjuk a gerezdekre szedett fokhagymát (nem kell megpucolni), és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a paradicsomok héja megreped, és a paradicsom kicsit összetöpped, levet ereszt, de nem esik szét.
- Steril üvegekbe tesszük, lezárjuk és azonnal a tetejére állítjuk az üvegeket 10 percre. Ezután dunsztban hagyjuk kihűlni. Ha nem szeretnénk télire eltenni, a hűtőben egy hétig eláll a paradicsom, a tetejére öntsünk olívaolajat, hogy tartósabb legyen.
Tipp:
- Szinte bármire fel lehet használni: remek tésztaszósz lesz belőle (ehhez nem használom fel az összes olajat, amiben sült), pizzára feltétként vagy húsok, halak mellé szósznak is szuper. Szoktam tésztasalátába vagy főtt kuszkuszhoz, bulgurhoz keverni sok zöldfűszer társaságában, de pirítósra halmozva is óriási ízélmény.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora