Néha elég pár szelet hús és egy jó saláta ebédre. Nyáron friss meggyel, télen fagyasztottal készítem ezt az öntetet, ami a fanyar gyümölcstől igazán különleges lesz. Az egész 20 perc alatt elkészül, ez köszönhető a jó minőségű alapanyagoknak – a mangalicakaraj percek alatt szaftosra sül. A pirított zsályaleveleket semmiképp ne hagyjuk ki!
Mangalicakaraj mézes-meggyes salátával
Adag
2
adagElőkészítés
10
percFőzés
10
percTeljes elkészítési idő
20
percHozzávalók
- A húshoz:
4 szelet mangalicakaraj
8-10 zsályalevél
2 evőkanál vaj
só, bors
1 dl alaplé vagy víz
- Az öntethez:
1 evőkanál almaecet
1 evőkanál citromlé
5 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
½ teásakanál só
10 dkg meggy
- A salátához:
5 dkg vegyes salátalevél
2 dkg napraforgómag
Elkészítés
- Először az öntetet készítjük el. A meggyet kimagozzuk. Az ecetet összekeverjük a citromlével, sóval, borssal, mézzel, majd krémesre keverjük az olajjal. Hozzáadjuk a meggyet és 15 percig állni hagyjuk.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Ropogósra sütjük benne a zsályaleveleket, majd ezeket kiszedjük és félretesszük.
- A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ezután mindkét oldalukon magas lángon megpirítjuk őket, majd 3-4 percig az alaplével pároljuk.
- A salátát összeforgatjuk a meggyes öntettel, megszórjuk pirított napraforgómaggal, és a sült hússal tálaljuk. Ropogós zsályalevelekkel díszítjük az ételt.
Tipp:
- A sertés vagy mangalicakarajt ujjnyi szeletekre vágassuk a hentessel, így tényleg nagyon gyorsan elkészül serpenyőben, arra kell csak vigyázni, hogy ne szárítsuk ki. Ha tehetjük, csontos karajt vegyünk szeletben, úgy még finomabb lesz.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora