Desszert, Hedonista

Citromkrém (lemon curd)

2 hozzászólás

Szeretem a fanyar, citromos desszerteket és ezek elkészítéséhez jolly joker ez a citromkrém recept, ismertebb nevén lemon curd. Nem tudom miért nem sokkal elterjedtebb a használata itthon, az angolok lekvár helyet pirítósra is kenik, a franciák citromos tarte-ba töltik, nekem ezzel készül az egyik kedvenc tortakrémem, de például fánkokat is nagyon jól lehet beletunkolni…, és még számos felhasználási módja van világszerte. Egy vajas, főzött krémről van szó, ami citrom helyett naranccsal és más egzotikus gyümölcsökkel is remelkül működik (pl. mango, maracuja vagy akár grapefruit is).

Citromkrém (lemon curd)

Adag

3

dl
Előkészítési idő

10

minutes
Főzési idő

20

minutes
Teljes idő

30

minutes

Hozzávalók

  • 3 citrom leve és finomra reszelt héja

  • 100 g enyhén sós vaj

  • 150 g cukor

  • 3 egész tojás

  • 2 tojássárgája

Elkészítés

  • A citrom levét, a vaj felét, a cukrot és az enyhén felvert tojásokat, és a tojások sárgáit hőálló üvegtálba tesszük és vízgőz felett, kevergetve addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. Amikor már zselésedik, lejjebb vesszük a lángot és nagyon figyelünk, hogy ne ugorjon össze a krém.
  • Hozzákeverjük a vaj másik felét (ettől kicsit le fog hűlni és tovább sűrűsödik) és kevergetve addig főzzük, amíg sűrű és fényes lesz.
  • A végén hozzákeverjük a citrom frissen reszelt héját is. Üvegekbe tesszük, langyosan lezárjuk és így hagyjuk kihűlni. Hűtőben 2 hétig eláll.

Tipp

  • Lehet lábasban is készíteni, de vízgőz felett kevesebb rá az esély, hogy túlfőzzük és összeugrik a tojás, és a fémes ízt, amit a lábasból átvehet a krém, így biztosan elkerüljük.

2 hozzászólás

  1. Pingback: Túrós palacsintatorta citromkrémmel • havasdora.hu

  2. Béres Albert Erzsébet

    Nagy rajongod vagyok és minden recepted imádom most készülök az ünnepre ezt a palacsinta tortát elkészíteni köszönöm hogy követhetem receptjeid mindig örömmel nézünk a paprika tv-ben ís kívánok Áldott Húsvéti ünnepeket jó egészséget a Fogarasi hegyek aljáról Erdélyből ♥️

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*