A 18. században ismerték meg az amerikaiak ezt a fánkot, amikor a franciák New Orleansba vitték, és attól lett híres, hogy rengeteg porcukorral szórják meg. Ma a Café de Monde beignet fánkjai a leghíresebbek, de szerencsére egy egyszerű receptről van szó, amit otthon is bármikor elkészíthetünk. Azt szeretem benne, hogy nem kell a tésztát dagasztani, elég csak összekeverni és pihentetni. A szalagok miatt sem aggódom soha, mert ennek a fánknak az alakja a különlegessége: téglalap alakúra vágjuk sütés előtt és így kis, puha párnácskákat kapunk, amikor kijönnek az olajból.
Beignet fánk
Adag
50
darabElőkészítés
20
percSütés
15
percPihentetés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra35
percHozzávalók
2 dl tej
3 dl kefir
40 g élesztő (vagy 2 csomag szárított)
2,5 evőkanál cukor
45 dkg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
kb. 1,5 l olaj a sütéshez
a szóráshoz sok porcukor
Elkészítés
- Kis lábasban forráspontig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt (vagy írót). Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és a beletesszük a cukrot, majd hagyjuk 5 percig pihenni.
- Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad! Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
- Amikor legalább duplájára megkelt, sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét is a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és lenyomkodjuk a tésztát. Labdát formázunk belőle, és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk.
- Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és közepes lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
- Önmagában is finom a sok porcukortól, de lehet fokozni az élményt lekvárral, vagy mascarponéval kikevert citromkrémmel. 2 evőkanál citromkrémet 3 evőkanál mascarponéval kevertem ki.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora