Beignet fánk

A 18. században ismerték meg az amerikaiak ezt a fánkot, amikor a franciák New Orleansba vitték, és attól lett híres, hogy rengeteg porcukorral szórják meg. Ma a Café de Monde beignet fánkjai a leghíresebbek, de szerencsére egy egyszerű receptről van szó, amit otthon is bármikor elkészíthetünk. Azt szeretem benne, hogy nem kell a tésztát dagasztani, elég csak összekeverni és pihentetni. A szalagok miatt sem aggódom soha, mert ennek a fánknak az alakja a különlegessége: téglalap alakúra vágjuk sütés előtt és így kis, puha párnácskákat kapunk, amikor kijönnek az olajból.

Beignet fánk

Beignet fánk

Adag

50

darab
Előkészítés

20

perc
Sütés

15

perc
Pihentetés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

35

perc

Hozzávalók

  • 2 dl tej

  • 3 dl kefir

  • 40 g élesztő (vagy 2 csomag szárított)

  • 2,5 evőkanál cukor

  • 45 dkg liszt

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • csipet só

  • kb. 1,5 l olaj a sütéshez

  • a szóráshoz sok porcukor

Elkészítés

  • Kis lábasban forráspontig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt (vagy írót). Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és a beletesszük a cukrot, majd hagyjuk 5 percig pihenni.
  • Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad! Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  • Amikor legalább duplájára megkelt, sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét is a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és lenyomkodjuk a tésztát. Labdát formázunk belőle, és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk.
  • Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és közepes lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

  • Önmagában is finom a sok porcukortól, de lehet fokozni az élményt lekvárral, vagy mascarponéval kikevert citromkrémmel. 2 evőkanál citromkrémet 3 evőkanál mascarponéval kevertem ki.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

A galette gyors és egyszerű süti, de egy ilyen mézes, paradicsomos töltelékkel nagyon izgalmas tud lenni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes