Desszert, Gyerekbarát, Hedonista, Vega

Beignet fánk

3 hozzászólás

A 18. században ismerték meg az amerikaiak ezt a fánkot, amikor a franciák New Orleansba vitték, és attól lett híres, hogy rengeteg porcukorral szórják meg. Ma a Café de Monde beignet fánkjai a leghíresebbek, de szerencsére egy egyszerű receptről van szó, amit otthon is bármikor elkészíthetünk. Azt szeretem benne, hogy nem kell a tésztát dagasztani, elég csak összekeverni és pihentetni. A szalagok miatt sem aggódom soha, mert ennek a fánknak az alakja a különlegessége: téglalap alakúra vágjuk sütés előtt és így kis pihe puha párnácskákat kapunk, amikor kijönnek az olajból.

Beignet fánk

Adag

50

darab
Előkészítési idő

20

minutes
Sütési idő

15

minutes
Pihentetési idő

1

minute
Total time

35

minutes

Hozzávalók

  • 2 dl tej

  • 3 dl kefír (300 g)

  • 40 g élesztő (vagy 2 csomag szárított)

  • 2,5 evőkanál cukor

  • 45 dk liszt

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • csipet só

  • kb. 1,5 l olaj a sütéshez

  • sok porcukor

Elkészítés

  • Kis lábosban forráspontig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt (vagy írót). Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és a beletesszük a cukrot, majd hagyjuk 5 percig pihenni.
  • Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad! Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  • Amikor legalább duplájára megkelt, sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét is a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és lenyomkodjuk a tésztát. Labdát formázunk belőle és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk.
  • Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepes lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp

  • Önmagában is finom a sok porcukortól, de lehet fokozni az élményt lekvárral, vagy mascarponéval kikevert citromkrémmel. 2 evőkanál citromkrémet 3 evpkanál mascarponéval kevertem ki.

3 hozzászólás

  1. Priskin Laszlone

    Szeretnék kerni egy jo rizsfelfujt receptet.Koszonom.

  2. Pingback: Citromkrém (lemon curd) • havasdora.hu

  3. Katalin Szeker

    Nemrég át kellett térjünk a gluten mentes dolgokra a nagyobbik fiam miatt de a család többi tagja nem gluten érzékeny. Milyen ötleteid vannak?
    Ja és ki a fodrászod? Nagyon jó!! Köszönettel Szeker Kati

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*