Előétel, Hedonista, Hús, TV műsor, Ünnepre

Vitello tonnato

0 hozzászólás

Vékony szeletekre vágott hideg borjúsült tonhalas kapribogyós mártásban – ez a vitello tonnato. A rengeteg létező recept közül nekem ez a kedvencem, amit főtt tajással kell készíteni. Átalában előételként fogyasztják, de nyáron kitesz egy főételt is. Szerintem az ünnepi asztalon is ott lehet a helye, mert nagyon finom.

Vitello tonnato

Adag

8

adag
Előkészítési idő

1

hour 
Főzési idő

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Hozzávalók

  • A húshoz:
  • 1 kg borjú fartő (vagy más nem zsíros rész)

  • 1 hagyma

  • 5 gerezd fokhagyma

  • 1 póréhagyma

  • 1/4 zeller gumó

  • 1 sárgarépa

  • 2 db szardella filé

  • 7,5 dl szárazfehér bor (1 üveg)

  • ½ dl fehérborecet

  • 3-4 babérlevél

  • 2 teáskanál szárított majoranna

  • 2 teáskanál szárított kakukkfű

  • A tonhal szószhoz:
  • 4 egész tojás

  • 40 dkg tonhal konzerv

  • 1 evőkanál kapribogyó

  • ½ dl extra szűz olíva olaj

  • kb. 1 dl főzőlé

  • ½ teáskanál só

  • 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé

  • A tálaláshoz:
  • kapri gyümölcs

  • kapribogyó

  • petrezselyem

  • parmezán

  • citrom

  • fekete olíva bogyó

Elkészítés

  • A húst kevés zsiradékon, magas hőfokon egy serpenyőben minden oldalán körbe pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A hagymákat és a fokhagymát finomra aprítjuk, a zellert és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A serpenyőbe tesszük és megpároljuk, kicsit le is pirítjuk. Hozzáadjuk a szerdellát is, addig pirítjuk, amíg teljesen szétesik.
  • Felöntjük a borral, hozzáadjuk a borecetet és a zöldfűszereket. Visszatesszük a húst, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi és fedő alatt 25-30 perc alatt puhára főzzük. Ezután a húst kiszedjük és teljesen hagyjuk kihűlni. Felhasználásig a hűtőbe tesszük, így könnyebb lesz majd szeletelni. Akár egy nappal hamarabb is elkészíthetjük.
  • A főzőléből 2,5 deciliternyit leszűrünk és egy kis lábasban addig forraljuk, amíg 1,5 dl folyadék marad belőle.
  • A tonhal szószhoz a tojásokat 7 percig főzzük, így majdnem teljesen kemény tojásokat kapunk. Megpucoljuk és turmixgépbe tesszük őket a lecsepegtetett tonhallal együtt. Hozzáadjuk a kapribogyót, olíva olajat és elkezdjük turmixolni, majd a főzőlével beállítjuk a kívánt állagot, a sóval és a citromlével pedig az ízeket.
  • Tálaláskor a húst vékonyan felszeleteljük, egy rétegben egy tálon elrendezzük. Beterítjük a tonhalas krémmel, ha tehetjük, 10-12 órára tegyük a hűtőbe, majd ezután díszítsük.

Recept videó

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*