Vékony szeletekre vágott, hideg borjúsült tonhalas-kapribogyós mártásban – ez a vitello tonnato. A rengeteg létező recept közül nekem ez a kedvencem, amit főtt tojással kell készíteni. Általában előételként fogyasztják, de nyáron kitesz egy főételt is. Szerintem az ünnepi asztalon is ott lehet a helye, mert nagyon finom.
Vitello tonnato
Adag
8
adagElőkészítés
1
óraFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
1
óra30
percHozzávalók
- A húshoz:
1 kg borjúfartő (vagy más nem zsíros rész)
1 hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma
1/4 zellergumó
1 sárgarépa
2 db szardellafilé
7,5 dl száraz fehérbor
½ dl fehérborecet
3-4 babérlevél
2 teáskanál szárított majoránna
2 teáskanál szárított kakukkfű
- A tonhalszószhoz:
4 egész tojás
40 dkg tonhalkonzerv
1 evőkanál kapribogyó
½ dl extra szűz olívaolaj
kb. 1 dl főzőlé
½ teáskanál só
1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
- A tálaláshoz:
kaprigyümölcs
kapribogyó
petrezselyem
parmezán
citrom
fekete olívabogyó
Elkészítés
- A húst kevés zsiradékon, magas hőfokon egy serpenyőben minden oldalán körbepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A hagymákat és a fokhagymát finomra aprítjuk, a zellert és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A zöldségeket serpenyőbe tesszük és megpároljuk, kicsit le is pirítjuk. Hozzáadjuk a szardellát is, addig pirítjuk, amíg teljesen szétesik.
- Felöntjük a borral, hozzáadjuk a borecetet és a zöldfűszereket. Visszatesszük a húst, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és fedő alatt 25-30 perc alatt puhára főzzük. Ezután a húst kiszedjük, és teljesen hagyjuk kihűlni. Felhasználásig a hűtőbe tesszük, így könnyebb lesz majd szeletelni. Akár egy nappal hamarabb is elkészíthetjük.
- A főzőléből 2,5 deciliternyit leszűrünk és egy kis lábasban addig forraljuk, amíg 1,5 dl folyadék marad belőle.
- A tonhalszószhoz a tojásokat 7 percig főzzük, így majdnem teljesen kemény tojásokat kapunk. Megpucoljuk és turmixgépbe tesszük őket a lecsepegtetett tonhallal együtt. Hozzáadjuk a kapribogyót, olívaolajat és elkezdjük turmixolni, majd a főzőlével beállítjuk a kívánt állagot, a sóval és a citromlével pedig az ízeket.
- Tálaláskor a húst vékonyan felszeleteljük, egy rétegben egy tálon elrendezzük. Beterítjük a tonhalas krémmel, ha tehetjük, 10-12 órára tegyük a hűtőbe, majd ezután díszítsük apróra vágott petrezselyemmel, parmezánforgáccsal, felszeletelt kaprigyümölccsel, kapribogyóval, olívával.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora