Kicsit ugyan olaszos hangulatú ez a pesztóval megkoronázott zöldségleves, eredendően mégis francia, de nem is lényeges, honnan érkezett, az a fontos, hogy isteni és nagyon tartalmas fogás. Főleg így ősszel esik jól, amikor már elég csípősek a napok. Tarlórépát a piacon érdemes keresni hozzá, és mivel ilyenkor van szezonja, ráadásul ismét kezd népszerű zöldség lenni, nem lesz olyan nehéz rábukkanni, de ha kell is kicsit utánajárni, hidd el, nem éri meg kihagyni a levesből.
Soupe au pistou, a francia zöldségleves
6
adag20
perc40
perc1
óraHozzávalók
1 kis csokor petrezselyem
3 ág kakukkfű
4 babérlevél
1 póréhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 tarlórépa
1 konzerv darabolt paradicsom
2l zöldségalaplé
2 teáskanál só
őrölt bors
10 dkg tészta
1 cukkini
2 konzerv fehérbab
- A pesztóhoz:
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor bazsalikom
½ teáskanál só
½ -1 dl olívaolaj
2-3 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés
- A zöldfűszereket a póréhagyma héjába csomagolva egy kis csokorba kötjük, így a főzés végén majd könnyen eltávolíthatjuk őket.
- Egy nagy lábasban az olívaolajon megpároljuk a felaprított hagymát, póréhagymát és fokhagymát. Ha a parmezán sajtnak megvan még a vastag héja, azt vágjuk le és adjuk a leveshez, a végén ezt is kivesszük majd. Hozzáadjuk a fűszercsokrot és a felaprított zöldségeket is: sárgarépát, tarlórépát. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és felöntjük alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Amikor a sárgarépa és a tarlórépa félig megpuhultak, a leveshez adjuk a tésztát, majd ha már ez is megfőtt félig, hozzáadjuk a felkockázott cukkinit. A babot csak a legvégén adjuk a leveshez, amivel már csak pár percig főzzük.
- Amíg a leves fő, a pesztó hozzávalóit egy késés aprítógépbe tesszük és összedolgozzuk.
- Amikor a leves besűrűsödött és minden zöldség megfőtt benne, a pesztóval találjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora