Csokoládés mogyorókrém, kevés cukorral, tejmentesen, ez az igazság, a Nutella csak a beetető szöveg, bocs! Nagyon kedvelem ezt a verziót, bár tisztában vagyok vele, hogy a boltban kapható az, ami igazi függőséget okoz. Ha viszont jót akartok magatoknak és a szeretteiteknek, próbáljátok ki ezt is, mert ez egy egészen más dimenzió.
Házi Nutella
Adag
6
dlElőkészítés
30
percTeljes elkészítési idő
30
percHozzávalók 6 dl-hez:
25 dkg török mogyoró
5 evőkanál mandulaolaj (vagy más, semleges ízű olaj)
1 csipet só
1 evőkanál barna cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaó
30 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A mogyorót serpenyőben kb. 10 percig pirítjuk, néha rázogatva, amíg a külső héja megrepedezik és a mogyorószemek megpörkölődnek. Kivesszük a serpenyőből és konyharuhával ledörzsöljük a barna héját.
- A mogyorót késes robotgépben vagy turmixban, pulzálva, lágy vaj állagúra őröljük. Fontos, hogy a mogyoró már önmagában is krémes állagú legyen. Hozzáadjuk a sót, és a cukrot, ezekkel tovább őröljük, végül beletesszük a kakaót és az olajat. További 2-3 percig járatjuk a gépet, hogy a mogyoró tovább finomodjon, a cukor pedig teljesen feloldódjon.
- Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, a mogyorós alaphoz adjuk, összedolgozzuk. Üvegekbe töltjük és hagyjuk teljesen kihűlni a csokis mogyorókrémet.
Tipp:
- Ha hűtőben tartjuk, időben elő kell venni, mert csak szobahőmérsékleten lesz kenhető, mivel nincs benne pálmazsír csak egy kevés olaj.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora