Nem lehet mindenre azt mondani, hogy a kedvencem, úgyhogy csak annyit mondok, a karalábénak nagyon örülök ilyenkor, amikor zsenge, édes és lédús. Mindenhogy szeretem: nyersen, salátában, levesként, főzeléknek elkészítve és töltve. Biztos van, aki kirántja, bár ennek nem sok értelmét látom és nem is annyira szeretem a rántott dolgokat, de a karalábét, azt igen! Ez a töltött karalábé nem kapott most húst a töltelékbe, hanem gerslit, kakukkfüvet, gombát és diót.
Vega töltött karalábé
Adag
6
adagElőkészítés
40
percFőzés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra40
percHozzávalók
- A töltött karalábéhoz:
8 zsenge karalábé
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva
½ kg gomba
1 evőkanál szójaszósz
20 dkg főtt árpagyöngy (kb. 10 dkg nyers)
5 dkg pirított dió
2 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 kis csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 teáskanál fűszerpaprika
1 tojás
- A főzelékhez:
2 zsenge karalábé + a maradék karalábék húsa
5 + 3 dkg vaj
1 vöröshagyma
2 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál cukor
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 dl tejszín
2 evőkanál keményítő
Elkészítés
- A karalábékat meghámozzuk, 8 karalábé belsejét kivájjuk – a kivájt részeket félretesszük, megy majd belőle a töltelékbe és a főzelékbe is.
- A töltelékhez egy serpenyőben kevés olajon, magas hőmérsékleten lepirítjuk a gombát egészen addig, amíg nem marad leve. Ízesítjük a szójaszósszal, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, 1-2 karalábé kivájt, finomra aprított húsát, az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet, fedő alatt puhára pároljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, hozzákeverjük a főtt gerslit, a pirított diót és a kissé felvert tojást. A tölteléket 8 kivájt karalábéba kanalazzuk. Ezeket egy hőálló edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk alájuk, hogy a karalábék feléig érjem – fóliával letakarva 180 fokon bő 1 óra alatt készre pároljuk. Kuktában 25 perc alatt megpuhul.
- Közben a főzelékhez 5 dkg vajon üvegesre pároljuk a hagymát. 2 karalábét meghámozunk, finomra vágunk, és összekeverjük a maradék kivájt, finomra vágott karalábéval. A hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a petrezselymet, és fedő alatt puhára pároljuk – ha kell, kevés vizet adunk hozzá.
- Ha megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt és a kevés vízben kikevert keményítőt. Összeforraljuk, hozzáadjuk a maradék vajat, és tálaláskor a főzelékre tesszük a töltött karalábékat.
Tipp:
- A gersli helyett működik a recept főtt barna rizzsel vagy bulgurral is.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora