Vega töltött karalábé

Nem lehet mindenre azt mondani, hogy a kedvencem, úgyhogy csak annyit mondok, a karalábénak nagyon örülök ilyenkor, amikor zsenge, édes és lédús. Mindenhogy szeretem: nyersen, salátában, levesként, főzeléknek elkészítve és töltve. Biztos van, aki kirántja, bár ennek nem sok értelmét látom és nem is annyira szeretem a rántott dolgokat, de a karalábét, azt igen! Ez a töltött karalábé nem kapott most húst a töltelékbe, hanem gerslit, kakukkfüvet, gombát és diót.

Vega töltött karalábé

Vega töltött karalábé

Adag

6

adag
Előkészítés

40

perc
Főzés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

40

perc

Hozzávalók

  • A töltött karalábéhoz:
  • 8 zsenge karalábé

  • 2 evőkanál olaj

  • 1 vöröshagyma, apróra vágva

  • 3 gerezd fokhagyma, megtisztítva és apróra vágva

  • ½ kg gomba

  • 1 evőkanál szójaszósz

  • 20 dkg főtt árpagyöngy (kb. 10 dkg nyers)

  • 5 dkg pirított dió

  • 2 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

  • 1 kis csokor petrezselyem, finomra aprítva

  • 1 teáskanál fűszerpaprika

  • 1 tojás

  • A főzelékhez:
  • 2 zsenge karalábé + a maradék karalábék húsa

  • 5 + 3 dkg vaj

  • 1 vöröshagyma

  • 2 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

  • 2 dl tejszín

  • 2 evőkanál keményítő

Elkészítés

  • A karalábékat meghámozzuk, 8 karalábé belsejét kivájjuk – a kivájt részeket félretesszük, megy majd belőle a töltelékbe és a főzelékbe is.
  • A töltelékhez egy serpenyőben kevés olajon, magas hőmérsékleten lepirítjuk a gombát egészen addig, amíg nem marad leve. Ízesítjük a szójaszósszal, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, 1-2 karalábé kivájt, finomra aprított húsát, az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, és az egészet, fedő alatt puhára pároljuk.
  • Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, hozzákeverjük a főtt gerslit, a pirított diót és a kissé felvert tojást. A tölteléket 8 kivájt karalábéba kanalazzuk. Ezeket egy hőálló edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk alájuk, hogy a karalábék feléig érjem – fóliával letakarva 180 fokon bő 1 óra alatt készre pároljuk. Kuktában 25 perc alatt megpuhul.
  • Közben a főzelékhez 5 dkg vajon üvegesre pároljuk a hagymát. 2 karalábét meghámozunk, finomra vágunk, és összekeverjük a maradék kivájt, finomra vágott karalábéval. A hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a petrezselymet, és fedő alatt puhára pároljuk – ha kell, kevés vizet adunk hozzá.
  • Ha megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt és a kevés vízben kikevert keményítőt. Összeforraljuk, hozzáadjuk a maradék vajat, és tálaláskor a főzelékre tesszük a töltött karalábékat.

Tipp:

  • A gersli helyett működik a recept főtt barna rizzsel vagy bulgurral is.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes