Baszk sajttorta

A baszk sajttorta az eddig ismert sajttorták punkja. Nem kell arra kínosan ügyelni, hogy a teteje világos maradjon, a közepe pedig tömör. Sőt! Pont az a cél, hogy kívül kissé égessük meg és belül krémes legyen. Nem kell hozzá kekszes alapot készíteni vagy tésztát sütni, csak a sajtkrémes masszát sütjük rezgősre. Szerintem kifejezetten tilos hozzá gyümölcsszószt vagy karamellöntetet adni, az egyszerű ízéért és a mennyei állagáért kell ezt a süteményt szeretni. Egy jó erős presszókávé dukál mellé, de ez már tényleg csak az én ízlésem.

Baszk sajttorta

Baszk sajttorta

Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

50

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

10

perc

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához

  • 60 dkg natúr krémsajt

  • 20 dkg cukor

  • 4 egész tojás

  • 1 tojássárgája

  • 15 dkg tejföl (vagy habtejszín)

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A sütőt 220 fokra előmelegítjük, alsó-felső beállításon (nem légkeverés!). A tortaformát több rétegben kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír a forma szélein kilógjon.
  • A tojásokat és a tojássárgáját felverjük, majd robotgépben összekeverjük a krémsajttal, beledolgozzuk a cukrot, a tejfölt, és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverjük.
  • Az előkészített formába öntjük a masszát és kb. 50 percig sütjük. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, de a sütőből kivéve még hullámozzon a közepe – érdemes 40 perc után 2-3 percenként ránézni, hogy csak egészen sötétbarnára, de ne feketére süssük. Sütés közben megemelkedik a massza, amikor kivesszük a sütőből, össze fog esni.
  • Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és így fogyasztjuk.

Tipp:

  • Az eredeti receptben, illetve a sok fellelhető receptben tejszín szerepel, én azt most tejfölre cseréltem, de nyugodtan ugyanebben a mennyiségben visszacserélhető.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes