A baszk sajttorta az eddig ismert sajttorták punkja. Nem kell arra kínosan ügyelni, hogy a teteje világos maradjon, a közepe pedig tömör. Sőt! Pont az a cél, hogy kívül kissé égessük meg és belül krémes legyen. Nem kell hozzá kekszes alapot készíteni vagy tésztát sütni, csak a sajtkrémes masszát sütjük rezgősre. Szerintem kifejezetten tilos hozzá gyümölcsszószt vagy karamellöntetet adni, az egyszerű ízéért és a mennyei állagáért kell ezt a süteményt szeretni. Egy jó erős presszókávé dukál mellé, de ez már tényleg csak az én ízlésem.
Baszk sajttorta
Adag
8
adagElőkészítés
20
percSütés
50
percTeljes elkészítési idő
1
óra10
percHozzávalók 20 cm-es tortaformához
60 dkg natúr krémsajt
20 dkg cukor
4 egész tojás
1 tojássárgája
15 dkg tejföl (vagy habtejszín)
1 evőkanál liszt
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük, alsó-felső beállításon (nem légkeverés!). A tortaformát több rétegben kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír a forma szélein kilógjon.
- A tojásokat és a tojássárgáját felverjük, majd robotgépben összekeverjük a krémsajttal, beledolgozzuk a cukrot, a tejfölt, és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverjük.
- Az előkészített formába öntjük a masszát és kb. 50 percig sütjük. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, de a sütőből kivéve még hullámozzon a közepe – érdemes 40 perc után 2-3 percenként ránézni, hogy csak egészen sötétbarnára, de ne feketére süssük. Sütés közben megemelkedik a massza, amikor kivesszük a sütőből, össze fog esni.
- Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és így fogyasztjuk.
Tipp:
- Az eredeti receptben, illetve a sok fellelhető receptben tejszín szerepel, én azt most tejfölre cseréltem, de nyugodtan ugyanebben a mennyiségben visszacserélhető.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora