Beignet fánk

A 18. században ismerték meg az amerikaiak ezt a fánkot, amikor a franciák New Orleansba vitték, és attól lett híres, hogy rengeteg porcukorral szórják meg. Ma a Café de Monde beignet fánkjai a leghíresebbek, de szerencsére egy egyszerű receptről van szó, amit otthon is bármikor elkészíthetünk. Azt szeretem benne, hogy nem kell a tésztát dagasztani, elég csak összekeverni és pihentetni. A szalagok miatt sem aggódom soha, mert ennek a fánknak az alakja a különlegessége: téglalap alakúra vágjuk sütés előtt és így kis, puha párnácskákat kapunk, amikor kijönnek az olajból.

Beignet fánk

Beignet fánk

Adag

50

darab
Előkészítés

20

perc
Sütés

15

perc
Pihentetés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

35

perc

Hozzávalók

  • 2 dl tej

  • 3 dl kefir

  • 40 g élesztő (vagy 2 csomag szárított)

  • 2,5 evőkanál cukor

  • 45 dkg liszt

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • csipet só

  • kb. 1,5 l olaj a sütéshez

  • a szóráshoz sok porcukor

Elkészítés

  • Kis lábasban forráspontig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt (vagy írót). Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt és a beletesszük a cukrot, majd hagyjuk 5 percig pihenni.
  • Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad! Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
  • Amikor legalább duplájára megkelt, sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét is a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és lenyomkodjuk a tésztát. Labdát formázunk belőle, és 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk.
  • Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat, és közepes lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, gyakran forgatva őket. Papírtörlőre szedjük, ami megsült, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

  • Önmagában is finom a sok porcukortól, de lehet fokozni az élményt lekvárral, vagy mascarponéval kikevert citromkrémmel. 2 evőkanál citromkrémet 3 evőkanál mascarponéval kevertem ki.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes