Desszert, Hedonista

Eton mess balzsamos eperrel

0 hozzászólás

Egy kis eper, egy kis tejszínhab, egy kis habcsók… ezeket összekeverjük és már kész is az Eton mess. Azt hiszem inkább retro desszertnek nevezném, de teljesen mindegy, mert rajongásom hosszú évek óta tart. Most annyi változtattam az eredeti recepten, hogy az epret Ponti balzsemecettel sziruposra sütöttem és a friss eper mellett ezzel is rétegeztem a habcsókos tejszínhabot. (x)

Eton mess balzsamos eperrel

Adag

4

adag
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

1

hour 

25

minutes
Teljes idő

1

hour 

55

minutes

Hozzávalók

  • A habcsókhoz:
  • 3 tojásfehérje

  • 20 dkg porcukor

  • 1/2 teáskanál kukoricakeményítő

  • 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé

  • A balzsamecetes eperhez:
  • 50 dkg eper

  • 2 evőkanál barna cukor

  • 3-4 evőkanál balzsamecet

Elkészítés

  • A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy teljesen felvegye a hab a cukrot. Ezután maximumon kb. 5 percig dolgoztatjuk a robotgépet, amíg a hab fényes, krémes és szilárd lesz. Hozzákeverjük a keményítőt és a citrom levét és további egy percig verjük a habot.
  • 130 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját és hagyjuk lehűlni – ezalatt a habcsókok kissé kiszikkadnak. A sütőből kivéve légmentesen záró dobozban 1 hétig is eláll.
  • A habtejszínt egy keverőtálban a cukorral lágy habbá verjük. 1-2 habcsókot belemorzsolunk, amikor a tejszín már megfelelően habos.
  • Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, hőálló tálba tesszük és megszórjuk cukorral, meglocsoljuk balzsamecettel. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg szirupos és sűrű lesz. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Végül az előkészített tejszínhab felével összeforgatjuk és poharakba rétegezzük a maradék habbal és habcsókokkal.

Recept videó

A bejegyzést a Pont támogatta

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*