Az igazi hummusz

A hummusz mostanra sokunk kedvenc ételei közé tartozik, éppen ezért fontos, hogy legyen hozzá egy jól működő recept. Ezt az igényeteket egyértelművé tettétek Instagramon is, szóval hoztam egy szerintem tökéletes receptet. Ezt a kevés hozzávalóból összeállítható ételt sok ponton el lehet rontani, úgyhogy megmutatom azt a verziót, ahogy a nagy könyvben meg van írva, azaz nem konzervből készül, de persze, ha nincs éppen sok időtök rá, gyorsíthattok vele néha.

Az igazi hummusz

Az igazi hummusz

Adag

6

adag
Főzés

2

óra 
Áztatás

12

óra
Elkészítés

20

perc
Teljes elkészítési idő (áztatás nélkül)

2

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • A tahiniszószhoz:
  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál nagyszemű tengeri só

  • 60 ml frissen facsart citromlé

  • 20 dkg tahini (szezámpaszta)

  • 2-3 evőkanál hideg víz

  • A hummuszhoz:
  • 50 dkg főtt csicseriborsó (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve, leöblítve)

  • 2-4 evőkanál főzőlé vagy zöldségalaplé

  • a tálaláshoz: olívaolaj, Cayenne-chili, őrölt római kömény

Elkészítés

  • Ha magunk főzzük a csicseriborsót, akkor áztassuk be éjszakára, ezután mossuk át, majd tegyük fel főni háromszoros mennyiségű vízben, egy evőkanál szódabikarbónával, néhány sárgarépával, egy nagyobb fej hagymával, egy gerezd zellergumóval, és 2-3 babérlevéllel, mintha levest főznénk. Kb. 2 óra alatt fő meg.
  • A főtt csicseriborsót főzés után azonnal, még melegen, turmixgépben simára turmixoljuk. Kiszedjük és félretesszük. A gépet nem kell elmosni.
  • A fokhagymát mozsárban krémes állagúra törjük a tengeri sóval. Citromlével lazítjuk, és addig krémesítjük, amíg illatos, egynemű pépet kapunk.
  • A szezámpasztát (tahini) a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromos, sós fokhagymát, majd felengedjük 1-2 evőkanál hideg vízzel – ettől sűrű és krémes lesz. Összedolgozzuk.
  • Hozzáadjuk a csicseriborsó-pürét és ezzel turmixoljuk tovább. A csicseriborsó főzőlevével, vagy zöldség alaplével, végső esetben hideg vízzel az ízlésünknek megfelelő állagúra hígítjuk, és akár 5-7 percig is turmixoljuk, hogy egészen fehér, sima, selymes állagú hummuszt kapjunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés őrölt római köményt, és itt még állíthatunk az ízeken egy kis sóval vagy citromlével, ha szükséges. Ha ízesítjük, utána még egyszer turmixoljuk át a hummuszt.
  • Akkor a legfinomabb, ha turmixolás után, még langyosan, azonnal tálaljuk. Ehhez kenjük ki a hummuszt egy tálba, a tetejét locsoljuk meg egy kevés jó minőségű olívaolajjal, és szórjuk meg Cayenne-chilivel.

Tipp:

  • Hogy biztosan tökéletes legyen a végeredmény, összeszedtem mindent, amit tudni érdemes a hummuszról: Hummusz kisokos

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes