Egyszerű szilvás pitének tűnik, de nem az: kétféleképpen is kerül a töltelékbe szilva, friss gyümölcs és lekvár formájában is. Az ízeket gazdagítja még a sötétbarna cukor, egy kevés rum és még egy titkos hozzávaló: a balzsamecet is. A savak és a cukor összeolvadnak a gyümölccsel és nagyon izgalmassá teszik ezt a pitét. Igazi késő őszi sütemény, pont jó egy csésze tea vagy egy jó kávé mellé.
Csupa szilvás pite
Adag
10
szeletElőkészítés
30
percSütés
45
percTeljes elkészítési idő
1
óra15
percHozzávalók
- A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1/2 teáskanál só
20 dkg vaj
1 tojás
- A töltelékhez:
80 dkg szilva kimagozva (kb. 1 kg bruttó)
2 evőkanál szilvalekvár
1 vaníliarúd
5 evőkanál barna cukor
3-4 evőkanál balzsamecet
1 dl rum
1 evőkanál liszt
Elkészítés
- A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Keverőtálba tesszük és összekeverjük a cukorral, a kikapart vaníliamagokkal, rummal, balzsamecettel, sóval, liszttel. Belekanalazzuk a szilvalekvárt is, és jól összekeverjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Késes robotgépben vagy kézzel összedolgozzuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd beleütjük a tojást és ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és piteformába simítjuk a tésztát. Beletöltjük a gyümölcsös keveréket, az előmelegített sütőbe tesszük és 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta aranybarna, a töltelék pedig középen is bugyog. Kivesszük a sütőből és csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.
Recept videó
Tipp:
- Készítheted a tésztát tojás helyett 1-2 evőkanál hideg vízzel is. Az omlós tésztát ilyenkor elő kell sütni mielőtt beletöltöd a tölteléket, hogy ropogós legyen.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora