Desszert, Hedonista, TV műsor

Csupa szilvás pite

0 hozzászólás

Egyszerű szilvás pitének tűnik, de nem az: kétféleképpen is kerül a töltelékbe szilva – friss gyümölcs és lekvár formájában is. Az ízeket gazdagítja még a sötétbarna cukor, egy kevés rum és még egy titkos hozzávaló: a balzsamecet is. A savak és a cukor összeolvadnak a gyümölccsel és nagyon izgalmassá teszik ezt a pitét. Igazi késő őszi sütemény, pont jó egy csésze te vagy egy jó kávé mellé.

Csupa szilvás pite

Adag

10

szelet
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

45

minutes
Teljes idő

1

hour 

15

minutes

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt

  • 5 dkg cukor

  • 1/2 teáskanál só

  • 20 dkg vaj

  • 1 tojás

  • A töltelékhez:
  • 80 dkg szilva kimagozva (kb. 1 kg bruttó)

  • 2 evőkanál szilvalekvár

  • 1 vanília rúd

  • 5 evőkanál barna cukor

  • 3-4 evőkanál balzsamecet

  • 1 dl rum

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Keverőtálba tesszük és összekeverjük a cukorral, a kikapart vanília magokkal, rummal, balzsamecettel, sóval, liszttel. Belekanalazzuk a szilvalekvárt is és jól összekeverjük.
  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • Késes robotgépben vagy kézzel összedolgozzuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd beleütjük a tojást és ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és piteformába simítjuk a tésztát. Beletöltjük a gyümölcsös keveréket, az előmelegített sütőbe tesszük és 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta aranybarna, a töltelék pedig középen is bugyog. Kivesszük a sütőből és csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.

Recept videó

Tipp

  • Készítheted a tésztát tojás helyett 1-2 evőkanál hideg vízzel is. Az omlós tésztát ilyenkor elő kell sütni mielőtt beletöltöd a tölteléket, hogy ropogós legyen.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*