Csupa szilvás pite

Egyszerű szilvás pitének tűnik, de nem az: kétféleképpen is kerül a töltelékbe szilva, friss gyümölcs és lekvár formájában is. Az ízeket gazdagítja még a sötétbarna cukor, egy kevés rum és még egy titkos hozzávaló: a balzsamecet is. A savak és a cukor összeolvadnak a gyümölccsel és nagyon izgalmassá teszik ezt a pitét. Igazi késő őszi sütemény, pont jó egy csésze tea vagy egy jó kávé mellé.

Csupa szilvás pite

Csupa szilvás pite

Adag

10

szelet
Előkészítés

30

perc
Sütés

45

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt

  • 5 dkg cukor

  • 1/2 teáskanál só

  • 20 dkg vaj

  • 1 tojás

  • A töltelékhez:
  • 80 dkg szilva kimagozva (kb. 1 kg bruttó)

  • 2 evőkanál szilvalekvár

  • 1 vaníliarúd

  • 5 evőkanál barna cukor

  • 3-4 evőkanál balzsamecet

  • 1 dl rum

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. Keverőtálba tesszük és összekeverjük a cukorral, a kikapart vaníliamagokkal, rummal, balzsamecettel, sóval, liszttel. Belekanalazzuk a szilvalekvárt is, és jól összekeverjük.
  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • Késes robotgépben vagy kézzel összedolgozzuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd beleütjük a tojást és ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és piteformába simítjuk a tésztát. Beletöltjük a gyümölcsös keveréket, az előmelegített sütőbe tesszük és 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta aranybarna, a töltelék pedig középen is bugyog. Kivesszük a sütőből és csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.

Recept videó

Tipp:

  • Készítheted a tésztát tojás helyett 1-2 evőkanál hideg vízzel is. Az omlós tésztát ilyenkor elő kell sütni mielőtt beletöltöd a tölteléket, hogy ropogós legyen.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes