Mille feuille Baileys-zel

A krémes klasszikus desszert, amit akár egy sima vasárnap délután is gond nélkül bedob az ember a cukrászdában. Persze erre a süteményre is minden nemzetnek megvan a maga változata, az én egyik kedvencem a francia mille feuille. Otthon én se állok neki minden nap, mert nem egy villámgyors süti, viszont nem bonyolult – főleg ha bolti leveles tésztát használtok, mint én is. Bárki belekezdhet, és érdemes is: teljesen más élmény lesz a frissen betöltött, ropogós tészta és habos krém együttese. Főleg, ha egy kis Baileys-zel még ünnepibbre hangoljuk, ahogy ezt most én is tettem.

Mille feuille Baileys-szel

Mille feuille Baileys-szel

Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Pihentetés

2

óra 
Sütés

25

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

55

perc

Hozzávalók

  • A krémhez:
  • 2 dl tej

  • 35 g cukor

  • 1 vaníliarúd kikapart magja

  • 3 tojássárgája

  • 20 g étkezési keményítő

  • 0,5 dl Baileys Original ír krémlikőr (alk.: 17%)

  • 20 g hideg vaj

  • 2,5 dl habtejszín

  • A tésztalapokhoz:
  • 25 dkg leveles tészta

  • 4 evőkanál étolaj

  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés

  • A tejet a cukor felével, a vanília kikapart magjával és a vaníliarúddal kis lábasba tesszük, és forráspontig melegítjük.
  • A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük a tojássárgájával és a keményítővel, majd simára keverjük. Először kanalanként adunk hozzá a meleg tejből, majd ha a tojás felmelegedett, az összes tejet hozzáadjuk, simára keverjük és visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a Baileys-t is, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A végén kivesszük a vaníliarudat, lehúzzuk a lábast a tűzről, és a krémhez adjuk a hideg vajat. Simára keverjük, a tetejére sütőpapírt teszünk, hogy ne bőrösödjön, teljesen lehűtjük, majd felhasználásig, de legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
  • A leveles tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük olajjal, és sűrűn megszórjuk cukorral mindkét oldalon. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, erre fektetjük a lekent tésztát, majd ezt is leterítjük sütőpapírral, és ráhelyezünk egy másik tepsit nehezéknek. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ezután óvatosan megfordítjuk a lapot, újra rátesszük a sütőpapírt és a másik tepsit, és további 10 percig sütjük. Ha aranybarnára sült, és a cukor karamellizálódott, kivesszük a sütőből, és éles késsel felvágjuk egyforma téglalapokra.
  • A kihűlt cukrászkrémet kivesszük a hűtőből. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a cukrászkrémbe keverjük, majd nyomózsákba kanalazzuk.
  • Magunk elé teszünk egy tésztalapocskát, a krémből kis gombócokat nyomunk rá, majd újabb réteg tészta és krém következik. Azonnal fogyasztjuk, hogy a tészta ropogós maradjon.

Tipp:

  • Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a krém stabil legyen, a tejszínhab felverésekor adhatunk hozzá 1 teáskanál zselatinport is.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Baileys támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes