Gyerekkorom kedvenc itala és egyben az egyetlen szörp, aminek felnőtt fejjel se bírok ellenállni. Azóta vettem át a stafétát az anyukámtól, amióta vannak gyerekeim, és nagy örömmel vesznek részt a folyamatban. A bodzaszörp receptje egyszerű, de nem élet nélküle az élet, ezért itt a helye. Íme!
Házi bodzaszörp
Adag
3
literElőkészítés
25
percFőzés
10
percPihentetés
2
napTeljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)
35
percHozzávalók
24 db nagy bodzavirág
2 db bio citrom
2,5 kg cukor
2,5 l víz
50 g citromsav
Elkészítés
- A cukorsziruphoz a vízbe öntjük a cukrot és addig főzzük, amíg az teljesen felolvad, nem kell tovább forralni. Teljesen lehűtjük. (Üvegbe töltve hűtőben egy hétig eláll, vagy azonnal felhasználható szörpök vagy limonádé készítéséhez.)
- A frissen szedett bodzavirágot a megmosott citromszeletekkel a szirupba áztatjuk, és 2 napig így hagyjuk, néha átkeverjük.
- A végén leszűrjük, hozzákeverjük a citromsavat (több részletben, hogy csak annyi kerüljön bele, amennyit az íze megkíván), és steril üvegekbe töltjük. Ha télire eltesszük, literenként 1 g borkősavat is adunk hozzá.
Tipp:
- A tudomány mai állása szerint a borkősav a legegészségesebb természetes tartósítószer.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora