Ha burgonyaköretet keresel, ne menj tovább, megtaláltad. Én legalábbis azt gondoltam, amikor ezt először elkészítettem. Kifejezetten ünnepi köretnek szánom, nemcsak az íze, hanem a színei miatt is. Tökéletesen passzol vörös húsokhoz vagy sült kacsához, de ha valaki vega opciót szeretne, egy buggyantott tojással a tetején is fenséges lesz. A krumplira rásülő, karamellizálódó balzsamecet teszi az egészet igazán ünnepivé, a vajban pirított mandula már csak egy kis extra.
Balzsamecetes langyos burgonyasaláta
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
50
percTeljes elkészítési idő
1
óra20
percHozzávalók
1 kg sütni való burgonya
2 teáskanál só
1,5 dl balzsamecet
1 teáskanál méz
1 teáskanál chiliszósz
50 g vaj
15 dkg szeletelt mandula
2 nagy fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 csomag bébispenót
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és lobogó sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és áttesszük egy tepsire. Kevés olajat locsolunk rá, megsózzuk és forró, 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
- Közben a vajat felolvasztjuk, és egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk benne a szeletelt mandulát. Ezt felhasználásig félretesszük.
- Összekeverjük a balzsamecetet a mézzel és a chiliszósszal. A lilahagymát durván feldaraboljuk, a fokhagymagerezdeket kettévágjuk. A hagymákat a burgonyához adjuk, majd az egészet leöntjük a balzsamecetes mázzal, összekeverjük és visszatesszük a sütőbe. További 15-20 percig sütjük, amíg bíboros barnára és ropogósra sül. A sütőből kivéve összekeverjük a pirított mandulával és a vajjal, majd forrón összeforgatjuk a bébispenóttal, így az egy kicsit összeesik. Azonnal tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora