Almás fordított palacsinta

A palacsinta is meglepően változatos műfaj. Ha Gombóc Artúr lennék, hosszan sorolhatnám, hogy mennyi fajtája létezik, de most inkább megelégszem azzal, hogy mutatok egy különlegesebb változatot. Ez a palacsinta a fordított almatorta és a sütőben sült palacsinta házasságából született. A serpenyő aljára először a karamell kerül, ezt borítjuk be almagerezdekkel, majd a palacsintatésztával. Az egészet a sütőben kell megsütni, és a végén megfordítani, hogy a karamelles alma legyen felül.

Almás fordított palacsinta

Almás fordított palacsinta

Adag

4

adag
Előkészítés

25

perc
Sütés

15

perc
Teljes elkészítési idő

40

perc

Hozzávalók

  • A palacsintához:
  • 35 g sima liszt

  • 35 g tönkölybúza liszt

  • 1 teáskanál barna cukor

  • 1 csipet só

  • 2 tojás

  • 2 dl görög joghurt

  • Az almához:
  • 2 nagyobb alma

  • 50 g cukor

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés

  • A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  • Egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, amit később a sütőbe is be tudunk tenni, karamellizáljuk a cukrot. Ha szeretjük, a végén adunk hozzá egy kevés sót is.
  • Az almák magházát kivágjuk, és vastag szeletekre vágjuk a gyümölcsöt. A szeleteket összeforgatjuk a citromlével, majd ráfektetjük a karamellre, és a vajat kis darabokban eloszlatjuk rajta.
  • Az almára öntjük a palacsintatésztát a szélétől befelé haladva. A serpenyőt az előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük a palacsintát, amíg a közepe is megszilárdul, a szélein pedig sötétedni kezd a tészta. A sütőből kivéve óvatosan átfordítjuk a palacsintát egy tányérra és azonnal kínáljuk.

Recept videó

Tipp:

  • Minél sötétebbre sütjük a palacsintát, annál finomabb lesz. Nyugodtan hagyjuk, hogy a szélein szinte fekete legyen, de természetesen ne égessük meg!

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Amerikai palacsinta íróval és juharsziruppal

Amerikai palacsinta íróval

A legkönnyebb és leghabosabb amerikai palacsinta recept, amit ismerünk – az írót nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz az igazi.

Vaníliás krémtúró

Vaníliás krémtúró

Valószínűleg a krémtúrót mindenki imádta gyerekkorában, legalábbis a bolti verziót – na, ez még annál is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy csak tetszik.

Sütőporos gofri ringlószósszal

Sütőporos gofri ringlószósszal

Gofri alaprecept, amire bármilyen feltét kerülhet – most épp vaníliás ringlószósz és fahéjas tejföl, de fügelekvárral is nagyon finom.

Ünnepi kenyérkoszorú

Ez a legyezőkenyér sós és édes változatban is feldobja az ünnepi asztalt, és elegáns kísérője mindenféle krémnek, pástétomnak.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes