A palacsinta is meglepően változatos műfaj. Ha Gombóc Artúr lennék, hosszan sorolhatnám, hogy mennyi fajtája létezik, de most inkább megelégszem azzal, hogy mutatok egy különlegesebb változatot. Ez a palacsinta a fordított almatorta és a sütőben sült palacsinta házasságából született. A serpenyő aljára először a karamell kerül, ezt borítjuk be almagerezdekkel, majd a palacsintatésztával. Az egészet a sütőben kell megsütni, és a végén megfordítani, hogy a karamelles alma legyen felül.
Almás fordított palacsinta
Adag
4
adagElőkészítés
25
percSütés
15
percTeljes elkészítési idő
40
percHozzávalók
- A palacsintához:
35 g sima liszt
35 g tönkölybúza liszt
1 teáskanál barna cukor
1 csipet só
2 tojás
2 dl görög joghurt
- Az almához:
2 nagyobb alma
50 g cukor
2 evőkanál vaj
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- Egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, amit később a sütőbe is be tudunk tenni, karamellizáljuk a cukrot. Ha szeretjük, a végén adunk hozzá egy kevés sót is.
- Az almák magházát kivágjuk, és vastag szeletekre vágjuk a gyümölcsöt. A szeleteket összeforgatjuk a citromlével, majd ráfektetjük a karamellre, és a vajat kis darabokban eloszlatjuk rajta.
- Az almára öntjük a palacsintatésztát a szélétől befelé haladva. A serpenyőt az előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük a palacsintát, amíg a közepe is megszilárdul, a szélein pedig sötétedni kezd a tészta. A sütőből kivéve óvatosan átfordítjuk a palacsintát egy tányérra és azonnal kínáljuk.
Recept videó
Tipp:
- Minél sötétebbre sütjük a palacsintát, annál finomabb lesz. Nyugodtan hagyjuk, hogy a szélein szinte fekete legyen, de természetesen ne égessük meg!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora