Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Az ünnepi sültek közül a rozé kacsamell a legkevésbé időigényes, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem szeretne napokig készülni a karácsonyi menüre. Az egyetlen fontos szabály az, hogy nem szabad túl magas hőfokon sütni, hogy megfelelő hőkezelést kapjon a rozé állag eléréséhez. Ebben a receptben különleges hozzávaló a gránátalmaszirup, ami nagy kedvencem. Közel-keleti fűszerboltokban és delikátesz üzletekben lehet beszerezni. A köret megér egy külön misét, igazán különleges, ünnepi ízkombináció a mandula-gesztenye-zeller párosítás.

Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Gránátalmás kacsamell gesztenyés zellerpürével

Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Főzés

30

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • A kacsamellhez:
  • 4 kacsamellfilé (2 egész)

  • 1,5 dl száraz vörösbor

  • 1 narancs frissen facsart leve

  • 3 dl alaplé

  • 4 evőkanál gránátalmaszirup

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 gránátalma

  • A zellerpüréhez:
  • 1 nagy zellergumó (60 dkg)

  • 20 dkg burgonya

  • kb. ½ l mandulatej

  • 5+2 dkg vaj

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál szerecsendió

  • 10 dkg gesztenye (főtt, csomagolt)

Elkészítés

  • A kacsamelleket felhasználás előtt 30 perccel kivesszük a hűtőből. Éles késsel beirdaljuk rajtuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukon. Bőrös oldalukkal lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett elkezdjük sütni. 7 perc után átfordítjuk, és további 5-7 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 160 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 10 percig hagyjuk a sütőben. A sütőből kivéve, szeletelés előtt további 5 percig pihentetjük a húst.
  • A serpenyőben maradt zsírt kiöntjük, máskor felhasználhatjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, fellazítjuk vele a letapadt, lesült darabokat, majd hozzáadjuk a narancslevet , a gránátalmaszirupot és az alaplevet. Az egészet a felére forraljuk. A végén kis adagokban belekeverjük a vajat, hogy fényes, sűrű mártást kapjunk.
  • A zellert és a burgonyát vékonyan felszeleteljük. Egy lábasban 5 dkg vajat felolvasztunk, lepirítjuk rajta a zellert és a burgonyát, majd felöntjük annyi mandulatejjel, ami éppen nem lepi el, és puhára főzzük – közben, ha kell pótoljuk a mandulatejet, sózzuk és szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzáadjuk a gesztenyét is (néhány szemet félreteszünk a tálaláshoz), és az egészet selymesre pürésítjük botmixerrel. A végén a maradék vajat is beledolgozzuk, és azonnal tálaljuk.
  • Minden tányérra teszünk a püréből. A kacsamelleket nagyobb darabokra vágjuk, elrendezzük a tányéron, meglocsoljuk a mártással és megszórjuk gránátalmával.

Recept videó

Tipp:

  • A gránátalmaszirupot lehet helyettesíteni egy kevés fanyar lekvárral is, mondjuk ribizlivel, de abból elég 1 evőkanálnyi.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Marbella csirke

Marbella csirke

Amerikai klasszikus a nyolcvanas évekből – csirke gazdag boros, aszalt gyümölcsös mártásban.

Fűszeres pulykatekercs

Fűszeres pulykatekercs

Pulykatekercs fűszerpasztával töltve – szaftos, ízgazdag és jó sok vendégnek elég lesz, szóval éppen ideális az ünnepi asztalra.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes