Sütőtökös rizottó

Ez nálam kötelező őszi alaprecept. Kora ősszel érdemes hokkaido tököt választani, később, amikor már megcsípte a dér a zöldséget, bármilyen sütőtökkel jól működik a recept. Az a lényeg, hogy érett, édes tököt válasszunk, és lehetőleg sütőben süssük meg. A rizottó ízéhez nagyon sokat hozzáad, ha húslevest vagy alaplevet használunk, ezt sem érdemes lespórolni!

Sütőtökös rizottó

Sütőtökös rizottó

Adag

4

adag
Sütés

20

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • A sütőtökhoz:
  • 50 dkg sütőtök

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • opcionális: ½ teáskanál chilipehely

  • A rizottóhoz:
  • 40 g vaj

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 hagyma

  • 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)

  • 1,5 dl száraz fehérbor

  • 1 l csirkealaplé

  • 50 g parmezán

Elkészítés

  • A sütőtökszeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Felhasználásig félretesszük.
  • Az alaplevet felmelegítjük egy lábasban és a tűzhelyen melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni, majd felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívja a rizs.
  • Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük tovább a rizst, mindig újabb adag alaplével, amíg elkezd puhulni. Kb. 20 perc főzés után hozzáadjuk a sült sütőtök kikapart húsát, és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő – vagyis nem főzzük tejesen puhára, akkor jó, ha belül még ruganyosak maradnak a rizsszemek – és az étel leveses állagú.
  • A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, és lefedve pár percig pihentetjük. Azonnal fogyasztjuk.

Tipp:

  • A sütőtököt főzheted együtt a rizzsel, ha nem szeretnéd a sütőt bekapcsolni. Ehhez vágd vékony szeletetekre a tököt és a bor után add a rizshez, majd folytasd a főzést a leírás szerint.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Rizskoch szilvával

Rizskoch szilvával

Klasszikus rizskoch vagy rizsfelfújt alaprecept, amit ősszel naná, hogy egy édes szilvaraguval kell nyakon önteni.

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves, aminek a paradicsom ad egy vagány csavart – nagyon jól passzolnak egymáshoz, úgyhogy aki még nem próbálta, itt az ideje!

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás, ízletes mázzal sült kacsamell és kacsacomb, ami bármilyen ünnepi asztal méltó főszereplője lehet.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes