Csokoládés-törökmogyorós biscotti

Kétszersült sütemény formában. Ez az olasz keksz nehezen adja magát, mert néha nagyon keményre sütik – pont ez a lényege -, így lesz alkalmas arra, hogy a biscottit toszkán desszertborba mártogatva fogyasszák. A bor helyett márthatjuk kávéba, teába vagy akár tejbe is. Ez a változat nem sül kőkeményre, magában is nagyon finom, és mivel jól bírja a tárolást, bármikor elővehetjük egy jól záródó dobozból, és már lehet is ropogtatni.

Csokoládés-törökmogyorós biscotti

Csokoládés-törökmogyorós biscotti

Adag

30

darab
Előkészítés

30

perc
Sütés

1

óra 

10

perc
Pihentetési idő

20

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

Hozzávalók

  • 90 g török mogyoró

  • 3 tojás

  • 2 evőkanál instant kávé

  • 22 dkg liszt

  • 3 dkg cukrozatlan kakaó

  • 2 teáskanál sütőpor

  • ½ teáskanál só

  • 12 dkg puha vaj

  • 20 dkg cukor

  • 2 teáskanál vaníiliakivonat

  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  • A mogyorót száraz serpenyőben vagy 180 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk, ha van héja, pirítás után ledörzsöljük róla. Durvára aprítjuk és félretesszük. A sütőt visszavesszük 160 fokra. A csokoládét falatnyi darabokra aprítjuk.
  • Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját a többi egész tojással összekeverjük a kávéval. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összekeverjük.
  • Robotgépben habosra verjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, a sót és tovább habosítjuk. 2-3 perc után alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a mogyorót és a feldarabolt csokoládét is.
  • A tésztát kettéosztjuk, és egyforma, kb. 3 cm magas hasábokat formázunk belőle. Sütőpapírral leterített tepsire tesszük egymástól távol, mert szét fognak terülni sütés közben. Megkenjük a félretett, kissé felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral. 35 percig sütjük előmelegített sütőben. Kivesszük és 20 percig hagyjuk hűlni.
  • Óvatosan áttesszük az egyik hasábot egy vágódeszkára, és kenyérvágó késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket visszatesszük a tepsire, a másik hasábot is felszeleteljük és a biscottikat további 30-35 percig sütjük, közben egyszer átforgatjuk őket. Teljesen ropogósra kell, hogy süljön minden szelet. Ha kihűltek, légmentesen táródó dobozban tároljuk. 2 hétig eláll.

Recept videó

Tipp:

  • A tésztából kihagyhatod a kakaót, helyettesítsd liszttel, és máris kevésbé lesz csokis a kekszed. A mogyorót és a csokoládét is lecserélheted más olajos magokra vagy aszalt gyümölcsökre.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes