Kétszersült sütemény formában. Ez az olasz keksz nehezen adja magát, mert néha nagyon keményre sütik – pont ez a lényege -, így lesz alkalmas arra, hogy a biscottit toszkán desszertborba mártogatva fogyasszák. A bor helyett márthatjuk kávéba, teába vagy akár tejbe is. Ez a változat nem sül kőkeményre, magában is nagyon finom, és mivel jól bírja a tárolást, bármikor elővehetjük egy jól záródó dobozból, és már lehet is ropogtatni.
Csokoládés-törökmogyorós biscotti
Adag
30
darabElőkészítés
30
percSütés
1
óra10
percPihentetési idő
20
percTeljes elkészítési idő
2
óraHozzávalók
90 g török mogyoró
3 tojás
2 evőkanál instant kávé
22 dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakaó
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
12 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 teáskanál vaníiliakivonat
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A mogyorót száraz serpenyőben vagy 180 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk, ha van héja, pirítás után ledörzsöljük róla. Durvára aprítjuk és félretesszük. A sütőt visszavesszük 160 fokra. A csokoládét falatnyi darabokra aprítjuk.
- Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját a többi egész tojással összekeverjük a kávéval. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összekeverjük.
- Robotgépben habosra verjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, a sót és tovább habosítjuk. 2-3 perc után alacsony fokozaton beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Belekeverjük a mogyorót és a feldarabolt csokoládét is.
- A tésztát kettéosztjuk, és egyforma, kb. 3 cm magas hasábokat formázunk belőle. Sütőpapírral leterített tepsire tesszük egymástól távol, mert szét fognak terülni sütés közben. Megkenjük a félretett, kissé felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral. 35 percig sütjük előmelegített sütőben. Kivesszük és 20 percig hagyjuk hűlni.
- Óvatosan áttesszük az egyik hasábot egy vágódeszkára, és kenyérvágó késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket visszatesszük a tepsire, a másik hasábot is felszeleteljük és a biscottikat további 30-35 percig sütjük, közben egyszer átforgatjuk őket. Teljesen ropogósra kell, hogy süljön minden szelet. Ha kihűltek, légmentesen táródó dobozban tároljuk. 2 hétig eláll.
Recept videó
Tipp:
- A tésztából kihagyhatod a kakaót, helyettesítsd liszttel, és máris kevésbé lesz csokis a kekszed. A mogyorót és a csokoládét is lecserélheted más olajos magokra vagy aszalt gyümölcsökre.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora