Szeretem együtt a tökmag és a medvehagyma ízét – az egyik még a telet búcsúztatja, a másik pedig a tavasz első igazi friss íze. A medvehagymával nehéz felvenni az versenyt, és nem is szeretném, hogy bármi elnyomja azt, így a tökmag mellé szoktam mandulát is tenni. Ezeken kívül pedig csak a szokásos alapanyagok kerülnek a pesztóba: extra szűz olívaolaj, kevés parmezán és só.
Tökmagos medvehagymapesztó
Adag
4
dlElőkészítés
5
percElkészítés
10
percTeljes elkészítési idő
15
percHozzávalók kb. 4 dl-hez
1 csokor medvehagyma (15 dkg)
50 g frissen reszelt parmezán
20 g tökmag
30 g mandula
1-1,5 dl extra szűz olívaolaj
Elkészítés
- A medvehagymát megmossuk és salátacentrifugában megszárítjuk.
- A tökmagot és a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
- Késsel feldaraboljuk a medvehagymát, majd a többi hozzávalóval együtt – az olaj kivételével – késes aprítógépbe tesszük és finomra aprítjuk.
- Az olajat folyamatosan adagoljuk aprítás közben, és annyit adjunk csak hozzá, hogy krémes állagú, lágy pesztót kapjunk.
- Befőttesüvegbe tesszük, a tetejére egy kevés olívaolajat öntünk, és a hűtőben tároljuk. Több hétig is eláll, ha az olaj légmentesen lezárja.
Tipp:
- 1 teáskanál frissen reszelt (bio) citromhéjat is adhatunk a pesztóhoz, kiemeli az ízeket.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora