Tökmagos medvehagymapesztó

Szeretem együtt a tökmag és a medvehagyma ízét – az egyik még a telet búcsúztatja, a másik pedig a tavasz első igazi friss íze. A medvehagymával nehéz felvenni az versenyt, és nem is szeretném, hogy bármi elnyomja azt, így a tökmag mellé szoktam mandulát is tenni. Ezeken kívül pedig csak a szokásos alapanyagok kerülnek a pesztóba: extra szűz olívaolaj, kevés parmezán és só.

Tökmagos medvehagymapesztó

Tökmagos medvehagymapesztó

Adag

4

dl
Előkészítés

5

perc
Elkészítés

10

perc
Teljes elkészítési idő

15

perc

Hozzávalók kb. 4 dl-hez

  • 1 csokor medvehagyma (15 dkg)

  • 50 g frissen reszelt parmezán

  • 20 g tökmag

  • 30 g mandula

  • 1-1,5 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés

  • A medvehagymát megmossuk és salátacentrifugában megszárítjuk.
  • A tökmagot és a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni.
  • Késsel feldaraboljuk a medvehagymát, majd a többi hozzávalóval együtt – az olaj kivételével – késes aprítógépbe tesszük és finomra aprítjuk.
  • Az olajat folyamatosan adagoljuk aprítás közben, és annyit adjunk csak hozzá, hogy krémes állagú, lágy pesztót kapjunk.
  • Befőttesüvegbe tesszük, a tetejére egy kevés olívaolajat öntünk, és a hűtőben tároljuk. Több hétig is eláll, ha az olaj légmentesen lezárja.

Tipp:

  • 1 teáskanál frissen reszelt (bio) citromhéjat is adhatunk a pesztóhoz, kiemeli az ízeket.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Rizskoch szilvával

Rizskoch szilvával

Klasszikus rizskoch vagy rizsfelfújt alaprecept, amit ősszel naná, hogy egy édes szilvaraguval kell nyakon önteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes