Íme egy különleges ötlet, hogy hogyan készítsd el a steaket – a receptben megtalálsz minden tudnivalót a sütéshez és a fűszerezéshez is. Bármikor kiemelt helyen szerepelhet ez a szép szelet marhahús chilivel, kávéval, fűszerpaprikával fűszerezve. Meglep, hogy kávét használok a fűszerkeverékben? Biztos vagyok benne, hogy ha kipróbálod, te is olyan lelkes leszel majd, mint én.
Steak kávés fűszerkéregben
Adag
2
adagElőkészítés
20
percSütés
20
percTeljes elkészítési idő
40
percHozzávalók
- A fűszerkeverékhez:
1 evőkanál fűszerpaprika
1 evőkanál őrölt chilipaprika
2 evőkanál őrölt kávé
5 evőkanál barna cukor
1 evőkanál fütölt paprika
1,5 teáskanál szárított oregánó
1,5 teáskanál őrölt bors
1,5 teáskanál mustárpor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál só
- A steakhez:
2 x 25 dkg marhabélszín
2 evőkanál étolaj
Elkészítés
- A fűszereket összekeverjük. A steaket sütés előtt legalább fél órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Papírtörlővel szárazra töröljük, majd megforgatjuk a fűszerkeverékben, belenyomkodva, hogy minden oldalára rátapadjon.
- A serpenyőben füstölésig felforrósítjuk az olajat, és a hússzeleteket minden oldalukon magas hőmérsékleten körbesütjük, hogy kérget kapjon a hús. Mivel vastag bélszínszeletekkel dolgozunk, érdemes a sütőben befejezni – ehhez a kérgezés után áttesszük a steakeket egy hőálló edénybe. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 15 percig sütjük. Ha van maghőmérőnk, közepesen átsült steakhez 52 fokos maghőmérsékletig süssük, majd vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk 5 percig pihenni alufóliával letakarva.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora