Desszert, Hedonista

Őszi csúsztatott palacsinta

0 hozzászólás

Csúsztatott palacsintából sosem elég. Mondom ezt én, aki egyébként nem szeretem a palacsintát… de ez egészen más tészta! A csúsztatott palacsintatorta pont azt tudja, amit a sima palacsinta nem: lágy, habos és ha szeretném krémes is lehet. Ezért most egy őszi változatot készítettem almával, ami egy kicsit az almás piték ízvilágát is megidézi, köszönhetően a serpenyőben pirított almaszeleteknek és a Baileys Apple Pie-nak, amit a vaníliakrémbe löttyintettem. (x)

Őszi csúsztatott palacsinta

Adag

6

adag
Előkészítési idő

20

minutes
Sütési idő

40

minutes
Teljes idő

1

hour 

Hozzávalók

  • A palacsintához:
  • 5 tojás

  • 6 evőkanál cukor

  • 1 csipet só

  • 12 dkg olvasztott vaj

  • 25 dkg liszt

  • 5 dl tej

  • A töltelékhez:
  • 500 g alma

  • 5 dkg cukor

  • ½ citrom frissen facsart leve

  • 20 dkg dió

  • A krémhez:
  • 6 tojássárgája

  • 80 g cukor

  • 40 g kukoricakeményítő

  • 1 rúd vanília

  • ½ l tej

  • 5 ml Baileys Apple pie

Elkészítés

  • A krémhez a vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a velőt kikaparjuk. A tejet felforraljuk a többi cukorral, Baileys-zel, a vaníliavelővel és a kikapart rúddal.
  • A tojássárgáját habos-fehérre kikeverjük a cukor egyharmadával. Beleszitáljuk a keményítőt, és simára keverjük.
  • A forró tejből egyharmad részt – folyamatos keverés közben – a habosra kevert cukros tojásoshoz adunk, majd az egészet beleöntjük a többi forró tejbe. Alacsony lángon, állandó keverés közben egyszer felforraljuk, majd lehűtjük.
  • Az almát szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, és serpenyőben a cukorral karamellizáljuk. Csak félpuhára süssük, hogy ne essenek szét a szeletek.
  • A palacsintához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a cukor felével, a vajjal, liszttel és a tejjel.
  • A tojásfehérjéből habot verünk majd hozzáadjuk a maradék cukrot és folytatjuk a habverést, amíg stabil, fényes habot kapunk. Óvatosan a masszához forgatjuk és azonnal kisütjük a palacsintákat. A csúsztatott palacsintát csak az egyik oldalán sütjük meg. A palacsintákat felváltva rétegezzük darált dióval és a sült almával. A tetejére úgy tesszük az utolsó palacsintát, hogy a sült oldala kerüljön felülre. Meglocsoljuk a krémmel.

Recept videó

Tipp

  • A palacsintákat közepesen erős lángon, tapadásmentes serpenyőben süsd addig, amíg a “nyers”, felső oldalán a kis buborékok kipukkadnak és a palacsinta alsó része aranybarnára sül.

A bejegyzést a Baileys támogatta.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*