A citromos csirkelevest rengetegféleképpen készítem, ezt most egy rizses változat. A rizst belefőzöm a levesbe, ettől sűrű lesz, kicsit opálos, és be is sűríti a kifövő keményítő a levet. A citrom frissít, üdít és kicsit összehúzza a szánkat, miközben étvágyat is csinál – így lehet könnyen jóllakni egy levessel. A sok zöldfűszer kihagyhatatlan, és ízlés szerint variálható.
Citromos csirkeleves rizzsel
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
35
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
½ kg csirkemellfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 l csirkealaplé
2 babérlevél
15 dkg hosszúszemű rizs
½ teáskanál fehérbors
1-2 teáskanál só
1 nagyobb citrom
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor kapor
görög joghurt a tálaláshoz
Elkészítés
- A csirkemellet csíkokra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és a csirkét alaposan lepirítjuk. Kiszedjük a húst és félretesszük.
- A hagymát és a fokhagymát a lábasba tesszük, puhára pároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, visszatesszük a csirkét és a rizst is beletesszük. Felöntjük alaplével, és fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs és a hús megpuhulnak. Közben sózzuk, borsozzuk.
- A zöldfűszereket finomra aprítjuk, a leveshez adjuk, a frissen reszelt citromhéjjal és a citrom frissen facsart levével együtt. Annyi citromlevet adjunk a leveshez, amennyire savanyúra szeretnénk, ez egyéni ízlés kérdése.
Tipp:
- Tálaláskor 1-1 evőkanál görög joghurt tovább fokozza a savanykás ízt, és tartalmasabbá teszi a levest.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora