A zöldséges piláf tulajdonképpen egy egyszerű köret gyönyörű elnevezése, és tökéletesen feldobja a hétköznapi gyors vacsorát vagy ebédet. Az a jó benne, hogy teljesen szezonra szabható, mindig abból a zöldségből kerüljön a rizs mellé, ami éppen a legfrissebb, legszínesebb, legzamatosabb.
Zöldséges piláf sült csirkecombbal
Adag
4
adagElőkészítés
20
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
- A csirkéhez:
2 evőkanál étolaj
4 egész csirkecomb
6-8 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
½ teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál szárított kakukkfű
2 dl zöldségalaplé
- A piláfhoz:
3 szál sárgarépa
1 nagyobb cukkini
10 szem koktélparadicsom
4-5 szál újhagyma
40 dkg basmati rizs
1 evőkanál vaj
1 evőkanál étolaj
2 teáskanál só
½ teáskanál őrölt kömény
1 csokor petrezselyem vagy koriander
3 evőkanál pirított napraforgómag
Elkészítés
- A fokhagyma gerezdeket nem pucoljuk meg, csak megroppantjuk őket, így nem égnek meg pirítás közben.
- Egy nagyobb serpenyőben közepesen magas lángon felhevítjük az olajat. A fűszereket összekeverjük és bedörzsöljük vele a csirkecombokat, majd a bőrös oldalukkal lefelé 8–10 perc alatt, többször átforgatva megpirítjuk őket. Akkor jó, ha valóban szép piros. A megroppantott fokhagymát is mellé dobjuk.
- Ezután a serpenyőbe öntjük az alaplevet (vagy vizet), és fedő alatt puhára pároljuk a csirkecombokat.
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a hasábokra vágott sárgarépát, cukkinit, a kettévágott paradicsomokat, a megtisztított újhagymát sóval, borssal ízesítjük. Egy hőálló edényben 20 perc alatt megsütjük őket.
- A rizst átmossuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, rádobjuk a római köményt, 30 másodpercig pirítjuk, majd a rizst is hozzáadjuk, és további 1 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk a rizst. Tálaláskor a rizsre tesszük a sült zöldségeket, gazdagon megszórjuk korianderrel és ha van, szumákkal. Mellé tesszük a sült csirkecombokat, megszórjuk pirított napraforgómaggal, és azonnal fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora