Sütőtökös rizottó

Ez nálam kötelező őszi alaprecept. Kora ősszel érdemes hokkaido tököt választani, később, amikor már megcsípte a dér a zöldséget, bármilyen sütőtökkel jól működik a recept. Az a lényeg, hogy érett, édes tököt válasszunk, és lehetőleg sütőben süssük meg. A rizottó ízéhez nagyon sokat hozzáad, ha húslevest vagy alaplevet használunk, ezt sem érdemes lespórolni!

Sütőtökös rizottó

Sütőtökös rizottó

Adag

4

adag
Sütés

20

perc
Főzés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók

  • A sütőtökhoz:
  • 50 dkg sütőtök

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • opcionális: ½ teáskanál chilipehely

  • A rizottóhoz:
  • 40 g vaj

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 hagyma

  • 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)

  • 1,5 dl száraz fehérbor

  • 1 l csirkealaplé

  • 50 g parmezán

Elkészítés

  • A sütőtökszeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Felhasználásig félretesszük.
  • Az alaplevet felmelegítjük egy lábasban és a tűzhelyen melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni, majd felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívja a rizs.
  • Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük tovább a rizst, mindig újabb adag alaplével, amíg elkezd puhulni. Kb. 20 perc főzés után hozzáadjuk a sült sütőtök kikapart húsát, és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő – vagyis nem főzzük tejesen puhára, akkor jó, ha belül még ruganyosak maradnak a rizsszemek – és az étel leveses állagú.
  • A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, és lefedve pár percig pihentetjük. Azonnal fogyasztjuk.

Tipp:

  • A sütőtököt főzheted együtt a rizzsel, ha nem szeretnéd a sütőt bekapcsolni. Ehhez vágd vékony szeletetekre a tököt és a bor után add a rizshez, majd folytasd a főzést a leírás szerint.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Fetás-spenótos rétesbatyuk

Fetás-spenótos rétesbatyu

Ropogós rétesbatyuk feta sajttal és friss spenóttal töltve – tökéletes gyors vacsinak, vendégváró falatoknak, sőt, akár az uzsonnás dobozba is.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes