Ez nálam kötelező őszi alaprecept. Kora ősszel érdemes hokkaido tököt választani, később, amikor már megcsípte a dér a zöldséget, bármilyen sütőtökkel jól működik a recept. Az a lényeg, hogy érett, édes tököt válasszunk, és lehetőleg sütőben süssük meg. A rizottó ízéhez nagyon sokat hozzáad, ha húslevest vagy alaplevet használunk, ezt sem érdemes lespórolni!
Sütőtökös rizottó
Adag
4
adagSütés
20
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
- A sütőtökhoz:
50 dkg sütőtök
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
opcionális: ½ teáskanál chilipehely
- A rizottóhoz:
40 g vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
1,5 dl száraz fehérbor
1 l csirkealaplé
50 g parmezán
Elkészítés
- A sütőtökszeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Felhasználásig félretesszük.
- Az alaplevet felmelegítjük egy lábasban és a tűzhelyen melegen tartjuk. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni, majd felöntjük a borral és addig kevergetjük, amíg teljesen felszívja a rizs.
- Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük tovább a rizst, mindig újabb adag alaplével, amíg elkezd puhulni. Kb. 20 perc főzés után hozzáadjuk a sült sütőtök kikapart húsát, és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő – vagyis nem főzzük tejesen puhára, akkor jó, ha belül még ruganyosak maradnak a rizsszemek – és az étel leveses állagú.
- A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, és lefedve pár percig pihentetjük. Azonnal fogyasztjuk.
Tipp:
- A sütőtököt főzheted együtt a rizzsel, ha nem szeretnéd a sütőt bekapcsolni. Ehhez vágd vékony szeletetekre a tököt és a bor után add a rizshez, majd folytasd a főzést a leírás szerint.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora