A jeruzsálemi kalács receptje a legnépszerűbb receptjeim között van, pedig eredetileg nem is a sajátom, hanem egy sikeres, több napig tartó kuncsorgás eredménye. A tel-avivi piacon minden reggel vettem a kávém mellé egy szelet babkát, majd pár nap után már inkább egy egész kaláccsal kezdtem a napot, és vittem magammal mindenhova, amíg el nem fogyott. Addig kérdezgettem mosolyogva, hogy hogyan készül a számomra addig teljesen ismeretlen sütemény, amíg beengedtek a pékségbe és megnézhettem, lejegyzetelhettem. Azóta annyiszor sütöttem, hogy már a sajátommá is vált a recept, így itt az ideje, hogy megosszam.
Babka, a jeruzsálemi kalács
Adag
2
kalácsElőkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
12
óraTeljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)
1
óraHozzávalók 2 db kalácshoz:
- A tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
15 g porélesztő
½ teáskanál só
3 egész tojás
120 ml víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
- A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ teáskanál só
10 dkg durvára vágott dió
- A sziruphoz:
25 dkg cukor
150 ml víz
opcionális: 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy 1 db kardamom
Elkészítés
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, és ha kihűlt, durvára aprítjuk.
- Egész éjszakás kelesztéshez a tésztát előző este összeállítjuk. Javasolt kivárni az éjszakát, mert jót tesz a tésztának. (Készíthetjük persze aznap is, ilyenkor 2-3 órát szánjunk a kelesztésre szobahőmérsékleten)
- A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, és amikor összeállt a tészta (száraz lesz), fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll, nem kell tovább dagasztani.
- Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, a hűtőből kivéve hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten magához térni. Ruganyos tésztát kell kapnunk.
- Amíg a kalácstészta pihen, elkészítjük a tölteléket: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, vízgőz fölött felolvasztjuk. Beleszitáljuk a porcukrot, a kakaóport és a sót. Simára keverjük.
- A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokoládés töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével.
- Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában kettévágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
- Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban felforraljuk a cukrot és a vizet, amíg feloldódik a cukor a vízben. A sütőből kivéve a kalácsokat azonnal meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk, hogy a kalácsok teljesen kihűljenek a formában, mielőtt felszeletelnénk őket.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora