Babka, a jeruzsálemi kalács

A jeruzsálemi kalács receptje a legnépszerűbb receptjeim között van, pedig eredetileg nem is a sajátom, hanem egy sikeres, több napig tartó kuncsorgás eredménye. A tel-avivi piacon minden reggel vettem a kávém mellé egy szelet babkát, majd pár nap után már inkább egy egész kaláccsal kezdtem a napot, és vittem magammal mindenhova, amíg el nem fogyott. Addig kérdezgettem mosolyogva, hogy hogyan készül a számomra addig teljesen ismeretlen sütemény, amíg beengedtek a pékségbe és megnézhettem, lejegyzetelhettem. Azóta annyiszor sütöttem, hogy már a sajátommá is vált a recept, így itt az ideje, hogy megosszam.

Babka, a jeruzsálemi kalács

Babka, a jeruzsálemi kalács

Adag

2

kalács
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

12

óra
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

1

óra 

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

  • A tésztához:
  • 55 dkg liszt

  • 10 dkg cukor

  • 15 g porélesztő

  • ½ teáskanál só

  • 3 egész tojás

  • 120 ml víz

  • 15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

  • A töltelékhez:
  • 15 dkg étcsokoládé

  • 12 dkg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

  • ½ teáskanál só

  • 10 dkg durvára vágott dió

  • A sziruphoz:
  • 25 dkg cukor

  • 150 ml víz

  • opcionális: 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy 1 db kardamom

Elkészítés

  • A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, és ha kihűlt, durvára aprítjuk.
  • Egész éjszakás kelesztéshez a tésztát előző este összeállítjuk. Javasolt kivárni az éjszakát, mert jót tesz a tésztának. (Készíthetjük persze aznap is, ilyenkor 2-3 órát szánjunk a kelesztésre szobahőmérsékleten)
  • A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, és amikor összeállt a tészta (száraz lesz), fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll, nem kell tovább dagasztani.
  • Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, a hűtőből kivéve hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten magához térni. Ruganyos tésztát kell kapnunk.
  • Amíg a kalácstészta pihen, elkészítjük a tölteléket: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, vízgőz fölött felolvasztjuk. Beleszitáljuk a porcukrot, a kakaóport és a sót. Simára keverjük.
  • A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokoládés töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével.
  • Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában kettévágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
  • Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban felforraljuk a cukrot és a vizet, amíg feloldódik a cukor a vízben. A sütőből kivéve a kalácsokat azonnal meglocsoljuk a sziruppal, majd hagyjuk, hogy a kalácsok teljesen kihűljenek a formában, mielőtt felszeletelnénk őket.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

A rémes menzai emlékeket örökre ki lehet törölni, mert ez a tökfőzelék egészen más élmény: nincs szétfőzve, mascarponéval, friss kaporral készül.

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás sült kacsa

Gránátalmás, ízletes mázzal sült kacsamell és kacsacomb, ami bármilyen ünnepi asztal méltó főszereplője lehet.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes