Hagyományos, hétköznapi receptekre szükségünk van, hiszen ezekhez nyúlunk, amikor nincs kedvünk vagy időnk sokat gondolkozni azon, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora. A krumplifőzelék pont ilyen. Nekem azon a kedves listán szerepel, amiről bármikor szívesen választok, ha az említett helyzetek egyike áll fenn. Ez az én krumplifőzelékem, pont úgy, ahogy én szeretem.
Krumplifőzelék sült hússal és zsályával
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
- A főzelékhez:
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 nagy hagyma
1,5 kg burgonya
2 teáskanál só
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
1 teáskanál majoránna
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
3 db babérlevél
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejföl + a tálaláshoz
- A húshoz:
½ kg sütni való hús szeletben (pl. csirkemell, sertéskaraj)
12-16 levél zsálya
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
12-16 db koktélparadicsom
1 dl húlsleves, alaplé vagy víz
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk és falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk.
- Az olajat és a vajat felhevítjük egy közepes méretű lábosban, hozzáadjuk a hagymát és pár percig pirítjuk. Beleszórjuk a krumplikockákat, hozzáadjuk a füstölt paprikát, 1 percig kevergetjük, pirítjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a burgonyát. Fűszerezzük majoránnával, kakukkfűvel, babérral, sóval, borssal és lefedve 20-30 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
- A keményítőt kikeverjük egy kevés hideg vízzel és a tejföllel, majd a főzelékhez keverjük.
- A hússzeleteket papírtörlővel szárazra töröljük, majd sózzuk és borsozzuk őket. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat, rátesszük a húst és magas lángon mindkét oldalukon 3-4 percig pirítjuk őket, hogy kérget és színt kapjanak.
- Ezután mellé dobjuk a kettévágott paradicsomokat, ezeket is pirítjuk kicsit, majd felöntjük az egészet egy kevés alaplével (lehet víz vagy száraz fehérbor is), alacsonyra vesszük a lángot, és fedő alatt 7-8 percig pároljuk, amíg a hús megpuhul, és a folyadék elpárolog.
- Levesszük a fedőt, a zsályaleveleket a hússzeletekre fektetjük és megfordítjuk őket (hogy a zsálya kerüljön alulra). Magasra vesszük a lángot, egy darab vajat dobunk a serpenyőbe, és 1 percig pirítjuk így is, hogy a zsálya is megpiruljon és átadja az ízét a húsnak. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
- Zsálya helyett készülhet friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal is.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora