Desszert, Gyerekbarát, Gyors, Hétköznapra

Szilvás crumble

0 hozzászólás

A legegyszerűbb süti a morzsasüti, de néha pont ennyire van szükség, hogy tovább lendüljön a nap. Minden évszakban, mindenféle gyümölccsel el lehet készíteni és természetesen a morzsát is rengeteg változatban összeállíthatjuk. Ez most egy alap verzió vajjal, fehér liszttel és cukorral.

Szilvás crumble

Adag

6

adag
Előkészítési idő

15

minutes
Sütési idő

40

minutes
Teljes idő

55

minutes

Hozzávalók 22 cm-es piteformához

  • A szilvához:
  • ½ kg szilva kimagozva

  • 1 evőkanál étkezési keményítő

  • 2 evőkanál barna cukor

  • opcionális: ½ teáskanál őrölt fahéj

  • ½ vaníliairúd kikapart magja vagy ½ teáskanál vanília őrlemény

  • A morzsához:
  • 12 dkg sima liszt

  • 12 dkg barna cukor

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ¼ teáskanál só

  • 1 tojás

  • 15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

  • A szilvát ketté (vagy ha nagyobb, négybe) vágjuk, egy keverőtálba tesszük és összeforgatjuk a cukorral, vaníliával és a keményítővel. Tehetünk bele egy kevés őrölt fahéjat és/vagy gyömbért is.
  • A morzsa hozzávalóit kézzel összegyúrjuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  • A szilvákat egy piteformában elrendezzük (használhatunk több, kisebb formát is).
  • A morzsatésztát összenyomjuk a kezünkben és nagyobb darabokban a gyümölcsre morzsoljuk. Akkor sül jó ropogósra, ha vannak kisebb és nagyobb darabok is. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, igyekezzünk mindenhova egyenletesen csorgatni belőle, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a gyümölcs sziruposra sül, a morzsa pedig aranybarna, ropog a tetején.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*