Szilvás crumble

A legegyszerűbb süti a morzsasüti, azaz crumble, de néha pont ennyire van szükség, hogy tovább lendüljön a nap. Minden évszakban, mindenféle gyümölccsel el lehet készíteni, és természetesen a morzsát is rengeteg változatban összeállíthatjuk. Ez most egy alap verzió vajjal, fehér liszttel és cukorral.

Szilvás crumble

Szilvás crumble

Adag

6

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

Hozzávalók 22 cm-es piteformához

  • A szilvához:
  • ½ kg szilva kimagozva

  • 1 evőkanál étkezési keményítő

  • 2 evőkanál barna cukor

  • ½ vaníliarúd kikapart magja vagy ½ teáskanál vaníliaőrlemény

  • opcionális: ½ teáskanál őrölt fahéj

  • A morzsához:
  • 12 dkg sima liszt

  • 12 dkg barna cukor

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ¼ teáskanál só

  • 1 tojás

  • 15 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

  • A szilvát ketté (vagy ha nagyobb, négybe) vágjuk, egy keverőtálba tesszük és összeforgatjuk a cukorral, vaníliával és a keményítővel. Tehetünk bele egy kevés őrölt fahéjat és/vagy gyömbért is.
  • A morzsa hozzávalóit kézzel összegyúrjuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  • A szilvákat egy piteformában elrendezzük (használhatunk több, kisebb formát is).
  • A morzsatésztát összenyomjuk a kezünkben és nagyobb darabokban a gyümölcsre morzsoljuk. Akkor sül jó ropogósra, ha vannak kisebb és nagyobb darabok is. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, igyekezzünk mindenhova egyenletesen csorgatni belőle, majd 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a gyümölcs sziruposra sül, a morzsa pedig aranybarna és ropog a tetején.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes