Liège-i gofri, az igazi belga

A belga vagy liège-i gofri egy fogalom. Kívül ropog, belül foszlik, vajas, szinte olyan mint egy kalács gofrisütőben sütve. Kelt tésztából sütik, amit ráadásul hosszan kelesztenek, a trükköt pedig sütés előtt vetik be: a tésztagombócokat jégcukorba forgatják, ami vékony karamellréteggel vonja be a gofrikat. Nincs nagy munka vele, de a kelesztésre rá kell szánni az időt, egy éjszakát pihen a tészta a hűtőben, de ez a sok várakozás bizony mind megéri!

Liège-i gofri, az igazi belga

Liège-i gofri, az igazi belga

Adag

20

darab
Elkészítés

30

perc
Sütés

30

perc
Kelesztés

15

óra
Teljes elkészítési idő (kelesztés nélkül)

1

óra 

Hozzávalók 20 db 10 cm átmérőjű gofrihoz

  • 1,5 dl tej

  • 75 ml víz

  • 2 evőkanál barna cukor

  • 25 g friss élesztő

  • 2 tojás

  • 2 teáskanál vaníliakivonat

  • 50 dkg liszt

  • 1 teáskanál só

  • 20 dkg vaj

  • 10 dkg jégcukor

Elkészítés

  • A robotgép keverőtáljában a szobahőmérsékletű tejet és a vizet összekeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk pihenni, hogy az élesztő dolgozni kezdjen, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliát és a tojásokat, majd dagasztókarral elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat.
  • A vajat kis darabokban adjuk hozzá, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg ragacsos, homogén masszát kapunk. Ezt fóliával letakarjuk és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • Az éjszaka elteltével, a sütés előtt 2-3 órával kivesszük a tésztát a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre engedjen és kissé megemelkedjen (ez a második kelesztés). 10 centi átmérőjű gofrikhoz 50 grammos (ringlónyi) golyókat formázunk a tésztából, és ezeket jégcukorba forgatjuk.
  • Közben felmelegítjük a gofrisütőt, és kisütjük vele a gofrikat.

Tipp:

  • Jégcukor hipermarketekben és delikátesz boltokban kapható.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes