Desszert, Gyerekbarát, Hedonista, Snack

Liège-i gofri (az igazi belga)

0 hozzászólás

A belga gofri egy fogalom. Kívül ropog, belül foszlik, vajas, szinte olyan mint egy kalács gofrisütőben sütve. Aki ezt gondolja, nem jár messze az igazságtól, ezt a gofrit ugyanis kelt tésztából sütik, amit ráadásul hosszan kelesztenek. A tészta maga kevés cukorral készül, a trükköt sütés előtt vetik be: a tésztagombócokat jégcukorba forgatják, ami sütés közben vékony karamell réteggel vonja be a gofrikat. Nincs nagy munka a tésztával, de a kelesztésre rá kell szánni az időt: egy éjszakát pihen a tészta a hűtőben, majd még egyszer 2-3 órát a konyhapulton, hogy újra szobahőmérsékletű legyen sütés előtt. És ez a sok várakozás bizony mind megéri!

Liège-i gofri (az igazi belga)

Servings

20

darab
Elkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

30

minutes
Kelesztés

15

óra
Teljes idő

1

hour 

Hozzávalók 20 db 10 cm átmérőjű gofrihoz

  • 1,5 dl tej

  • 75 ml víz

  • 2 evőkanál barna cukor

  • 25 g friss élesztő

  • 2 tojás

  • 2 teáskanál vanília kivonat

  • 50 dkg liszt

  • 1 teáskanál só

  • 20 dkg vaj

Elkészítés

  • A robotgép keverőtáljában a szobahőmérsékletű tejet és a vizet összekeverjük a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk pihenni, hogy az élesztő dolgozni kezdjen, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliát és a tojásokat és a dagasztókarral elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat.
  • A vajat kis dabarokban adjuk hozzá és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg ragacsos, homogén masszát kapunk. Ezt fóliával letakarjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • Az éjszaka elteltével, a sütés előtt 2-3 órával kivesszük a tésztát a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre engedjen és kissé megemelkedjen (ez a második kelesztés). 10 centi átmérőjű gofrikhoz 50 grammos golyókat formázunk a tésztából (ringlónyi) és ezeket jégcukorba forgatjuk.
  • Közben felmelegítjük a gofrisütőt és kisütjük vele a gofrikat.

Tipp

  • Jégcukor hipermarketekben és delikátesz boltokban kapható, kis utánajárást igényel.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*