A belga vagy liège-i gofri egy fogalom. Kívül ropog, belül foszlik, vajas, szinte olyan mint egy kalács gofrisütőben sütve. Kelt tésztából sütik, amit ráadásul hosszan kelesztenek, a trükköt pedig sütés előtt vetik be: a tésztagombócokat jégcukorba forgatják, ami vékony karamellréteggel vonja be a gofrikat. Nincs nagy munka vele, de a kelesztésre rá kell szánni az időt, egy éjszakát pihen a tészta a hűtőben, de ez a sok várakozás bizony mind megéri!
Liège-i gofri, az igazi belga
Adag
20
darabElkészítés
30
percSütés
30
percKelesztés
15
óraTeljes elkészítési idő (kelesztés nélkül)
1
óraHozzávalók 20 db 10 cm átmérőjű gofrihoz
1,5 dl tej
75 ml víz
2 evőkanál barna cukor
25 g friss élesztő
2 tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
50 dkg liszt
1 teáskanál só
20 dkg vaj
10 dkg jégcukor
Elkészítés
- A robotgép keverőtáljában a szobahőmérsékletű tejet és a vizet összekeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig hagyjuk pihenni, hogy az élesztő dolgozni kezdjen, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vaníliát és a tojásokat, majd dagasztókarral elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat.
- A vajat kis darabokban adjuk hozzá, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg ragacsos, homogén masszát kapunk. Ezt fóliával letakarjuk és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Az éjszaka elteltével, a sütés előtt 2-3 órával kivesszük a tésztát a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre engedjen és kissé megemelkedjen (ez a második kelesztés). 10 centi átmérőjű gofrikhoz 50 grammos (ringlónyi) golyókat formázunk a tésztából, és ezeket jégcukorba forgatjuk.
- Közben felmelegítjük a gofrisütőt, és kisütjük vele a gofrikat.
Tipp:
- Jégcukor hipermarketekben és delikátesz boltokban kapható.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora