Gyerekkori kedvenc, ez teljesen egyértelmű. Még mindig a számban érzem a vaníliás krémtúró ízét, a szétázott, megduzzadt mazsola bizarr állagát, emlékszem a vágyakozásra… pedig ma már egyáltalán nem fogyasztok ilyesmit. Legalábbis boltit nem. És ha belegondolok, az én gyerekeim nem is ismerik ezt az ízt, mert csak azzal találkoztak, amit én készítek. Ez is krémes – a cukrászkrémnek köszönhetően, vaníliás, túróból van, a mazsola pedig nem kötelező benne. Nálunk egyértelműen ilyenkor van a főszezonja, mert az édes, érett gyümölcsökkel szanaszét lehet variálni.
Vaníliás krémtúró
Adag
6
adagElőkészítés
10
percFőzés
15
percTeljes elkészítési idő
25
percHozzávalók
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
1 csipetnyi só
1 evőkanál keményítő
3 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
50 dkg túró
Elkészítés
- A tojássárgáját a cukorral, a sóval és a keményítővel simára keverjük.
- A tejet egy közepes lábasba öntjük, hozzákaparjuk a vaníliarúd magjait, majd felforraljuk.
- A forró tejet hőkiegyenlítéssel, vagyis merőkanalanként hozzáadjuk a tojásos keverékhez, így nem fog összeugrani. Ha az összes tejet hozzáöntöttük, visszatesszük a lábasba, majd közepes láng felett, sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg pudingállagú lesz. Félrehúzzuk és hagyjuk langyosra hűlni. Közben időnként keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
- Eztuán beletesszük a túrót, és botmixerrel pürésítjük.
- Itt most 6 adaghoz 20 dkg szedret 2 evőkanál finomítatlan nádcukorral összekevertem és villával szétnyomkodtam. 1/2 lime héját ráreszeltem, és ezzel is összekevertem, majd a krémtúró mellé kanalaztam.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora