Ez tényleg olyan, mintha egy felhőbe harapnál! Valójában egy palacsintafelfújtról van szó, amihez a tojásfehérjét fényes, stabil habbá verjük, és ez emeli majd fel sütés közben a masszát. Különleges a sütés módja is, de tényleg nem ördöngösség! Sok technikát lehet a neten találni, nekem ez vált be, sokat kísérleteztem vele.
Japán felhőpalacsinta
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
6
percTeljes elkészítési idő
36
percHozzávalók
4 tojásfehérje
2 tojássárgája
½ teáskanál frissen facsart citromlé
6 csapott evőkanál cukor
60 ml tej
2 teáskanál vaníliakivonat
60 g liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
vaj a sütéshez és a tálaláshoz
juharszirup vagy gyümölcsszósz a tálaláshoz
Elkészítés
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliával és a tejjel. 2-3 részletben összedolgozzuk a tojássárgájás keverékkel. A kettőt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük fél órára.
- A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a sóval és a citromlével habbá verjük, majd folyamatos keverés közben több részletben hozzáadjuk a cukrot, hogy fényes habot kapjunk. Kivesszük a hűtőből az alap masszát, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy nyomózsák csücskét levágjuk úgy, hogy 2,5-3 cm-es lyukat kapjunk. Beletöltjük a masszát.
- Egy nagy serpenyőt közepesen erős lángon felmelegítünk. 4 adagot a masszából a serpenyőbe nyomunk egy folyamatos nyomással, nem körkörösen és nem rétegezve, mintha egy nagy habcsókot készítenénk. A masszakupacok körül hagyunk 1-2 centi helyet, hogy sütés közben terülni tudjanak. 3 evőkanál vizet öntünk a palacsinták köré, és azonnal lefedjük az edényt. Gőzben sütjük készre a palacsintákat 5-6 perc alatt. Akkor lesz jó, ha az alja kissé megbarnul és a teteje érintésre szilárd.
Tipp:
- Én most gyümölcsmártást készítettem hozzá, de vajjal és/vagy juharsziruppal is tökéletes.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora