Desszert, Gyerekbarát, Reggeli

Japán felhőpalacsinta

0 hozzászólás

Ez tényleg olyan, mintha egy felhőbe harapnál! Valójában egy palacsinta felfújtról van szó, amihez a tojásfehérjét fényes, stabil habbá verjük és ez emeli majd fel sütés közben a masszát. Különleges a sütés módja is, de tényleg nem ördöngősség! Sok technikát lehet a neten találni, nekem ez vált be, sokat kísérleteztem vele.

  • A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a habcsókoknál megszokott módszerrel közepesen gyors fokozaton, robotgéppel verjük fel. A cukrot fokozatosan adagoljuk, így sokkal több levegőt vesz fel a tojásfehérje, kicsi buborékok alakulnak ki és fényes, stabil habot kapunk.
  • A palacsintatészta alapot legalább 1/2 órát hűtsük.
  • Sütésnél egyforma kúpokat nyomjunk a serpenyőbe, elég helyet hagyva nekik, hogy egy kicsit kiterüljenek (ha stabil a hab, ez 1-2 cm).
  • A “kúpokat” egy határozott mozduattal nyomjuk a nyomózsákból a serpenyőbe, hogy tömör legyen a massza (van benne elég levegő a tojáshabnak köszönhetően), nem kell körkörös mozdulatokat használni és az sem tesz jót, ha több rétegben nymojuk ki. Fontos, hogy jó széles legyen a lyuk, amin kinyomjuk.

Japán felhőpalacsinta

Adag

4

adag
Előkéstíési idő

30

minutes
Sütési idő

6

minutes
Teljes idő

36

minutes

Hozzávalók

  • 4 tojásfehérje, 2 tojássárgája

  • ½ teáskanál frissen facsart citromlé

  • 6 csapott evőkanál cukor

  • 60 ml tej

  • 2 teáskanál vanília kivonat

  • 60 gramm liszt

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ½ teáskanál só

  • vaj a sütéshez és a tálaláshoz

  • juharszirup vagy gyümölcsszósz a tálaláshoz

Elkészítés

  • A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. A tojások sárgáját elkeverjük a vaníliával és a tejjel. 2-3 részletben összedolgozzuk a tojássárgájás keverékkel. A kettőt összekeverjük és a hűtőbe tesszük.
  • A tojásfehérjét a sóval és a citromlével habbá verjük, majd folyamatos keverés közben több részletben hozzáadjuk a cukrot, hogy fényes habot kapjunk. Kivesszük a hűtőből az alapp masszát és óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot. Egy nyomózsák csücskét levágju úgy, hogy 2,5-3 cm-es lyukat kapjunk. Beletöltjük a masszát.
  • Egy nagy serpenyőt közepesen erős lángon felmelegítünk. 4 adagot a masszából a serpenyőbe nyomunk egy folyamatos nyomással, nem körkörösen és nem rétegezve, mintha egy nagy habcsókot készítenénk. 3 evőkanál vizet öntünk a palacsinták köré és azonnal lefedjük az edényt. Gőzben sütjük készre a palacsintákat 5-6 perc alatt. Akkor lesz jó, ha az alja kissé megbarnul és a teteje érintésre szilárd.

Tipp

  • Én most gyümölcsmártást készítettem hozzá, de vajjal és/vagy juharsziruppal is tökéletes.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*