Nyáron elég egy jó galette recept ahhoz, hogy minden nap egy újabb sütivel rukkolhassunk elő. A piacokon dömping van, sorra érnek a zöldségek és a gyümölcsök, csak rajtunk múlik, hogy mi mindent töltünk a jó ropogós, vajas tésztába. Nekem ez a jól bevált receptem, ha pedig édes a töltelék, a tésztára is szórok egy kis cukrot sütés előtt, így lesz édes és még roppanósabb.
Áfonyás galette
Adag
6
adagElőkészítés
15
percSütés
35
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
- A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 teáskanál só
5 dkg tejföl
- A töltelékhez:
30 dkg áfonya
10 dkg szeder
2 evőkanál barna cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
1 evőkanál keményítő
1 lime vagy citrom frissen reszelt héja
2 teáskanál vaj
1 tojás a kenéshez
1-2 evőkanál barna cukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tésztához a lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a sóval és a tejföllel. Azonnal kinyújthatjuk, de jót tesz neki, ha pihen 30 percet a hűtőben.
- Egy keverőtálban összekeverjük a gyümölcsöket a citrom héjával, a vaníliával, a cukorral és a keményítővel.
- Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a gyümölcsös tölteléket úgy, hogy a szélén 3-4 centis peremet hagyunk. 2 teáskanál vajat kis darabokban rámorzsolunk.
- A tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre. Megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk cukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütjük.
Tipp:
- Tovább bolondíthatjátok, ha tálaláskor egy gombóc vaníliafagyit kanalaztok rá.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet az 1664 Blanc támogatta.