A paradicsomszezon csúcsán ez a galette az egyik kedvenc gyors süteményem, bármikor szívesen fogyasztom. Minél többféle zamatos paradicsomot használunk hozzá, annál finomabb lesz. A méz és a mustár beállítja a paradicsomban is megtalálható cukor és savak egyensúlyát. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem kell mindent túlbonyolítani, ez úgy jó, ahogy van!
Paradicsomos galette
Adag
4
adagElőkészítés
15
percSütés
35
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
- A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 teáskanál só
5 dkg tejföl
szeletelt mandula a szóráshoz
- A töltelékhez:
1 evőkanál dijoni mustár
40 dkg paradicsom
1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
½ teáskanál só
1 teáskanál méz
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál vaj
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tésztához a lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a sóval és a tejföllel. Azonnal kinyújthatjuk, de jót tesz neki, ha pihen 30 percet a hűtőben.
- Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a mustárral úgy, hogy körben 3-4 centis peremet hagyunk, elrendezzük rajta a felszeletelt paradicsomot (jó, ha többfélét használunk). Sóval, borssal, zöldfűszerekkel és mézzel ízesítjük. A vajat kis darabokban rámorzsoljuk.
- A tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre. Megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütjük.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora