Gyors, Hétköznapra, Tészta

Paradicsomos galette

0 hozzászólás

A paradicsomszezon csúcsán ez a galette az egyik kedvenc gyors süteményem, bármikor szívesen fogyasztom. Minél több féle zamatos paradicsomot használunk hozzá, annál finomabb lesz. A méz és a mustár beállítja a paradicsomban is megtalálható cukor és savak egyensúlyát. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem kell mindent túlbonyolítani, ez úgy jó, ahogy van!

Paradicsomos galette

Adag

4

adag
Előkészítési idő

15

minutes
Sütési idő

35

minutes
Teljes idő

50

minutes

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt

  • 10 dkg hideg vaj

  • 1 tk só

  • 5 dkg tejföl

  • A töltelékhez:
  • 1 ek dijoni mustár

  • 40 dkg paradicsom

  • 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék

  • ½ teáskanál só

  • 1 teáskanál méz

  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 teáskanál vaj

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A tésztához a lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a sóval és a tejföllel. Azonnal kinyújthatjuk, de jót tesz neki, ha pihen 30 percet a hűtőben.
  • Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a mustárral úgy, hogy körben 3-4 centis peremet hagyunk, elrendezzük rajta a felszeletelt paradicsomot (jó, ha több félét használunk). Sóval, borssal, zöldfűszerekkel és mézzel ízesítjük. 2 teáskanál vajat kis darabokban rámorzsolunk.
  • Atészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre. Megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütjük.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*