Tarator, azaz joghurtos uborkaleves

Akár hiszitek, akár nem, Szíriában volt egy bolgár osztálytársnőm, és ezt a levest ő készítette nekem először. Akkor azt gondoltam, hogy csak összekotyvasztott valamit, ami jól fog esni a szíriai hőségben, nem hittem el neki, hogy ez egy létező étel vagy recept (de nem árultam el, mert valóban jól esett a hideg levest kanalazni). Most már tudom, hogy ez valóban egy bolgár leves, ami tökéletes forró nyári napokon. Szeretettel ajánlom és egyben biccentek egyet a barátnőm felé is.

Tarator, azaz joghurtos uborkaleves

Tarator, azaz joghurtos uborkaleves

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Teljes elkészítési idő

20

perc

Hozzávalók

  • 6 dl görög joghurt

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 nagyobb kígyóuborka

  • 3 teáskanál só

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 3 dkg pörkölt, sózott földimogyoró

  • 3 dkg török mogyoró

  • 2 marék tört jég

  • 1 – 2 ág friss kapor

  • 1 – 2 ág friss menta

  • 1 – 2 ág friss petrezselyem

  • 1 dl víz

  • 1 citrom frissen facsart leve

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés

  • Az uborkákat meghámozzuk, a végeiket levágjuk, kettévágjuk őket, egy kanállal kikaparjuk a magokat és az uborka húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, rászórunk 1 teáskanál sót és kb. 15 percig hagyjuk a levét lecsöpögni.
  • Egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk a magokat, hagyjuk kihűlni, majd felaprítjuk őket.
  • A fokhagymát mozsárban pépesre zúzzuk a sóval, egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, vizet, olívaolajat, a citrom levét, és simára keverjük.
  • A leveshez keverjük a felaprított zöldfűszereket, a lecsöpögtetett uborkát, a pirított magvak felét és a tört jeget. Tányérokba szedjük, olívaolajcseppekkel, aprított zöldfűszerekkel és a maradék pirított magokkal díszítjük

Tipp:

  • Az uborkát reszelés helyett nagyon apró kockákra is vághatjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Citromos csirkeleves rizzsel

Citromos csirkeleves rizzsel

A citromtól frissítő, a rizs miatt mégis nagyon tartalmas csirkeleves – pont az a fajta, ami mellé más már nem is nagyon kell, akár magában is kitesz egy gyors ebédet.

Nizzai saláta lazaccal

Nizzai saláta lazaccal

A nizzai saláta újabb példa arra, hogy a saláta nem unalmas műfaj, és simán lehet laktató, teljes értékű fogás, most például tonhal helyett lazaccal.

Tőkehal fűszeres paradicsomszószban

Tőkehal fűszeres paradicsomszószban

Ezúttal egy kis indiai irányt adtam a paradicsomnak és szerintem szuperül áll neki és persze a tőkehalnak – lime, kókusz, gyömbér és sok fűszer került bele.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes