Akár hiszitek, akár nem, Szíriában volt egy bolgár osztálytársnőm, és ezt a levest ő készítette nekem először. Akkor azt gondoltam, hogy csak összekotyvasztott valamit, ami jól fog esni a szíriai hőségben, nem hittem el neki, hogy ez egy létező étel vagy recept (de nem árultam el, mert valóban jól esett a hideg levest kanalazni). Most már tudom, hogy ez valóban egy bolgár leves, ami tökéletes forró nyári napokon. Szeretettel ajánlom és egyben biccentek egyet a barátnőm felé is.
Tarator, azaz joghurtos uborkaleves
Adag
4
adagElőkészítés
20
percTeljes elkészítési idő
20
percHozzávalók
6 dl görög joghurt
3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb kígyóuborka
3 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
3 dkg pörkölt, sózott földimogyoró
3 dkg török mogyoró
2 marék tört jég
1 – 2 ág friss kapor
1 – 2 ág friss menta
1 – 2 ág friss petrezselyem
1 dl víz
1 citrom frissen facsart leve
½ teáskanál frissen őrölt bors
Elkészítés
- Az uborkákat meghámozzuk, a végeiket levágjuk, kettévágjuk őket, egy kanállal kikaparjuk a magokat és az uborka húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, rászórunk 1 teáskanál sót és kb. 15 percig hagyjuk a levét lecsöpögni.
- Egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk a magokat, hagyjuk kihűlni, majd felaprítjuk őket.
- A fokhagymát mozsárban pépesre zúzzuk a sóval, egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, vizet, olívaolajat, a citrom levét, és simára keverjük.
- A leveshez keverjük a felaprított zöldfűszereket, a lecsöpögtetett uborkát, a pirított magvak felét és a tört jeget. Tányérokba szedjük, olívaolajcseppekkel, aprított zöldfűszerekkel és a maradék pirított magokkal díszítjük
Tipp:
- Az uborkát reszelés helyett nagyon apró kockákra is vághatjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora