Gyerekbarát, Gyors, Leves, Vega

Tarator

0 hozzászólás

Akár hiszitek, akár nem, Szíriában volt egy bolgár osztálytársnőm és ezt a levest ő készítette nekem először. Akkor azt gondoltam, hogy csak összekotyvasztott valamit, ami jól fog esni a szíriai hőségben, nem hittem el neki, hogy ez egy létező étel vagy recept (de nem árultam el, mert valóban jól esett a hideg levest kanalazni). Most már tudom, hogy ez valóban egy bolgár leves, ami tökéletes forró nyári napokon. Szeretettel ajánlom és egyben biccentek egyet a barátnőm felé is 🙂

Tarator

Adag

4

adag
Elkészítési idő

20

minutes
Total time

20

minutes

Hozzávalók

  • 6 dl görög joghurt

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 nagyobb kígyóuborka

  • 3 teáskanál só

  • 2 evőkanál olíva olaj

  • 3 dkg pörkölt, sózott földimogyoró

  • 3 dkg török mogyoró

  • 2 marék tört jég

  • 1 – 2 ág friss kapor

  • 1 – 2 ág friss menta

  • 1 – 2 ág friss petrezselyem

  • 1 dl víz

  • 1 citrom frissen facsart leve

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés

  • Az uborkákat meghámozzuk, a végeiket levágjuk, az kettévágjuk őket, egy kanállal kikaparjuk a magokat és az uborka húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Szűrőbe tesszük, rászórunk 1 teáskanál sót és kb. 15 percig hagyjuk a levét lecsöpögni.
  • Egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk a magokat, hagyjuk kihűlni, majd felaprítjuk őket.
  • A fokhagymát mozsárban pépesre zúzzuk a sóval, egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, vizet, olíva olajat, a citrom levét, és simára keverjük.
  • A leveshez keverjük a felaprított zöldfűszereket, a lecsöpögtetett uborkát, a pirított magvak felét és a tört jeget. Tányérokba szedjük, olíva olaj cseppekkel, aprított zöldfűszerekkel és a maradék pirított magokkal díszítjük

Tipp

  • Az uborkát nagyon apró kockákra is vághatjuk.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*