Rengetegszer készítek magamnak névtelen ételeket az otthon éppen fellelhető maradékokból, a hűtőben megbúvó zöldségekből. Ezeket hangzatosan is el lehet nevezni, főleg, amióta egyre népszerűbbek a mindenféle bowlok itthon is. Alapvetően arról van szó, hogy egy mély tányérba összepakolászunk mindenféle, lehetőleg egészséges és ízlésünknek kedves, alapanyagot, és nyakon öntjük egy finom öntettel. Nálam itt most az önteten van a lényeg, mostanában sok mindenre ezt teszem.
Rizs bowl zöldségekkel
Adag
1
adagElőkészítés
15
percFőzés
15
percTeljes elkészítési idő
30
percHozzávalók
10-15 dkg főtt rizs
2 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma
10 dkg spenót
4-5 szál zöld spárga
5 dkg zöldborsó
1 marék póréhagymacsíra
1 tojás
- Az öntethez:
2 teáskanál chiliszósz
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 csipet só
1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
- Az öntet hozzávalóit kikeverjük és felhasználásig félretesszük.
- A spenótot lobogó sós vízben leforrázzuk, majd lecsepegtetjük és kinyomkodjuk. A zöldborsót szintén blansírozzuk ugyanabban a vízben, és felhasználásig félretesszük.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hasábokra vágott póréhagymát magas lángon lepirítjuk rajta. Akkor lesz jó, ha a hagyma összeesik, de kívül meg is pirul. Kiszedjük a hagymát, és a spárgát is megpirítjuk, majd azt is kiszedjük.
- A tojást a serpenyőbe ütjük és a szélein ropogósra sütjük, miközben a sárgája még lágy marad.
- Egy tálba szedjük a rizst, megpakoljuk az előkészített zöldségekkel, rátesszük a tojást és meglocsoljuk az öntettel.
Tipp:
- Bármilyen szezonális zöldséggel működik a recept. Amit érdemes sütni, pirítani, mert úgy édesebb lesz, azt semmiképp ne hagyjuk ki!
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora