Rengetegszer készítek magamnak névtelen ételeket az otthon éppen fellelhető maradékokból, a hűtőben megbúvó zöldségekből. Ezeket hangzatosan is el lehet nevezni, főleg, amióta egyre népszerűbbek a mindenféle “bowl-ok” itthon is. Alapvetően arról van szó, hogy egy mély tányérba, bolw-ba, összepakolászunk mindenféle lehetőleg egészséges és ízlésünknek kedves alapanyagból és nyakonöntjük egy finom öntettel. Nálam itt most az önteten van a lényeg, mostanában sok mindenre ezt teszem.
Rizs bowl zöldségekkel és a kedvenc öntetemmel
Adag
1
adagElőkészítési idő
15
minutesFőzési idő
15
minutesTeljes idő
30
minutesHozzávalók
10-15 dkg főtt rizs
2 evőkanál olíva olaj
1 póréhagyma
10 dkg spenót
4-5 szál zöld spárga
5 dkg zöldborsó
1 marék póréhagyma csíra
1 tojás
- Az öntethez:
2 teáskanál chili szósz
1 teáskanál frissen facsart citromlé
1 csipet só
1 teáskanál olíva olaj
Elkészítés
- Az öntet hozzávalóit kikeverjük és felhasználásig félretesszük.
- spenótot lobogó sós vízben leforrázzuk, majd lecsepegtetjük és kinyomkodjuk. A zöldborsót szintén blansírozzuk ugyanabban a vízben és felhasználásig félretesszük.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a hasábokra vágott póréhagymát magas lángon lepirítjuk rajta. Akkor lesz jó, ha a hagyma összeesik, de kívül meg is pirul. Kiszedjük a hagymát és a spárgyát is megpirítjuk. Kiszedjük.
- tojást a serpenyőbe ütjük és a szélein ropogósra sütjük, miközben a sárgája még lágy marad.
- Egy tálba szedjük a rizst, megpakoljuk az előkészített zöldségekkel, rátesszük a tojást és meglocsoljuk az öntettel.
Tipp
- Bármilyen szezonális zöldséggel működik a recept. Amit érdemes sütni, pirítani, mert úgy édesebb lesz, azt semmiképp ne hagyjuk ki!