Tavasszal kötelező a spárgakrémleves. Ez most két recept ötvözete, az egyszerű fehér spárgából készülőé és a francia póréhagymás krumplikrémlevesé. A francia leves fogyasztható hidegen és melegen is, és ez a hűvösség igen jól áll a fehér spárgának, főleg május végén, amikor már egész meleg napok is előfordulnak. Mivel már az újburgonya szezonja is elkezdődött, nyugodtan kerülhet az a levesbe – egy kicsit vizesebb lesz, de ez egyáltalán nem gond.
Spárgás vichyssoise
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
25
percTeljes elkészítési idő
40
percHozzávalók
5 dkg vaj
10 dkg póréhagyma, karikázva
25 dkg fehér spárga megpucolva, feldarabolva
1 dl száraz fehérbor
15 dkg újburgonya, meghámozva és felkockázva
3 dl zöldségalaplé vagy víz
só, fehér bors
3 dl tejszín
Elkészítés
- A vajat egy közepes lábasban felmelegítjük, erre tesszük a póréhagymát és a spárga feldarabolt, megtisztított szárát – a fejeket félretesszük. Ha kellően megpirultak, mehet rá a burgonya és a fehérbor. Egy kicsit hagyjuk rotyogni, majd felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk és kevés fehér borssal ízesítjük.
- Ha puhára főtt a krumpli, az egészet krémesre turmixoljuk. Visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a tejszínt (ha használunk, nem muszáj) összemelegítjük, majd lehűtjük a levest.
- A spárgafejeket kevés vajon megfuttatjuk és a levesre tesszük tálaláskor.
Tipp:
- Még jobb, ha a vajat megbarnítjuk, és ezután forgatjuk át benne a spárgafejeket.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora