Egy tartalmas, érdekes köret ugyanolyan fontos a grillezésnél, mint maga a hús. Kérdés persze, hogy mindenképp a húsé kell-e hogy legyen a főszerep, de most maradjunk a hagyományos felállásnál: grillezett csirkemell (a legnehezebb feladat, mert könnyen kiszárad) és saláta. Akár unalmas is lehetne, de nem lesz az, ha követed a receptet: a csirkenyársakat bőségesen fűszereztem, majd sütés közben sörrel locsolgattam és a végén egy kis sörös-mézes mázzal is bekentem, ami éppen csak rásült. A köret önmagában is lehetne főétel: grillezett idényzöldségek lencsével, rukkolával keverve és hummuszos salátaöntettel leöntve. Mi ezzel nyitottuk. a grillszezon. Azt kell mondjam, erős kezdés volt.
Fűszeres csirkenyárs sült zöldség salátával
4
adag30
minutes40
minutes1
hour10
minutesHozzávalók
- A salátához:
3 evőkanál olíva olaj
30 dkg zöld spárga
20 dkg sárgarépa
50 dkg újburgonya
25 dkg főtt lencse (lehet konzerv)
20 dkg cukorborsó
80 g rukkola
- Az öntethez:
2 evőkanál hummusz
½ dl almaecet
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál friss kakukkfű
- A csirkenyárshoz:
50 dkg csirkemell filé
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál kakukkfű
1 csipet chili
- A mázhoz:
1 dl búzasör
1 evőkanál méz
Elkészítés
- Az újburgonyát és a megtisztított, feldarabolt sárgarépát tepsire tesszük, amiben egy rétegben kényelmesen elfér, meglocsoljuk olíva olajjal és meghintjük sóval. 200 fpkra előmelegített sütőben kb. ½ órát sütjük, majd mellé tesszük a spárgát is. Amikor minden zöldség megsült, kivesszük a tepsit a sütőből és hagyjuk a zöldségeket langyosra hűlni.
- A cukorborsót és a rukkolát falatnyi darabokra daraboljuk és a főtt lenycsével együtt összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet hozzávalóit egy kis befőttesüvegben összerázzuk, de majd csak tálalás előtt közvetlenül öntjük a salátára.
- A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel és nyársra húzzuk. Grillen vagy grillserpenyőben, kevés olajjal kenegetve ropogósra sütjük, és sütés közben 2-3 alkalommal egy löttyintés sörrel gondoskodunk róla, hogy ne száradjon ki a hús. Közvetlenül azelőtt, hogy késznek ítéljük, bekenjük a húst a sörös-mézes mázzal és már csak egy percig pirítjuk.
- Tálaláskor a salátát összeforgatjuk az öntettel és ráhelyezzük a fűszeres nyárskat.