Főétel, Grill, Saláta

Fűszeres csirkenyárs sült zöldség salátával

0 hozzászólás

Egy tartalmas, érdekes köret ugyanolyan fontos a grillezésnél, mint maga a hús. Kérdés persze, hogy mindenképp a húsé kell-e hogy legyen a főszerep, de most maradjunk a hagyományos felállásnál: grillezett csirkemell (a legnehezebb feladat, mert könnyen kiszárad) és saláta. Akár unalmas is lehetne, de nem lesz az, ha követed a receptet: a csirkenyársakat bőségesen fűszereztem, majd sütés közben sörrel locsolgattam és a végén egy kis sörös-mézes mázzal is bekentem, ami éppen csak rásült. A köret önmagában is lehetne főétel: grillezett idényzöldségek lencsével, rukkolával keverve és hummuszos salátaöntettel leöntve. Mi ezzel nyitottuk. a grillszezon. Azt kell mondjam, erős kezdés volt.

Fűszeres csirkenyárs sült zöldség salátával

dag

4

adag
Előkészítési idő

30

minutes
Sütési idő

40

minutes
Teljes idő

1

hour 

10

minutes

Hozzávalók

  • A salátához:
  • 3 evőkanál olíva olaj

  • 30 dkg zöld spárga

  • 20 dkg sárgarépa

  • 50 dkg újburgonya

  • 25 dkg főtt lencse (lehet konzerv)

  • 20 dkg cukorborsó

  • 80 g rukkola

  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál hummusz

  • ½ dl almaecet

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 teáskanál friss kakukkfű

  • A csirkenyárshoz:
  • 50 dkg csirkemell filé

  • 1 teáskanál só

  • 1 teáskanál őrölt római kömény

  • 1/2 teáskanál őrölt koriander

  • 1 teáskanál őrölt paprika

  • 1 teáskanál kakukkfű

  • 1 csipet chili

  • A mázhoz:
  • 1 dl búzasör

  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

  • Az újburgonyát és a megtisztított, feldarabolt sárgarépát tepsire tesszük, amiben egy rétegben kényelmesen elfér, meglocsoljuk olíva olajjal és meghintjük sóval. 200 fpkra előmelegített sütőben kb. ½ órát sütjük, majd mellé tesszük a spárgát is. Amikor minden zöldség megsült, kivesszük a tepsit a sütőből és hagyjuk a zöldségeket langyosra hűlni.
  • A cukorborsót és a rukkolát falatnyi darabokra daraboljuk és a főtt lenycsével együtt összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet hozzávalóit egy kis befőttesüvegben összerázzuk, de majd csak tálalás előtt közvetlenül öntjük a salátára.
  • A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel és nyársra húzzuk. Grillen vagy grillserpenyőben, kevés olajjal kenegetve ropogósra sütjük, és sütés közben 2-3 alkalommal egy löttyintés sörrel gondoskodunk róla, hogy ne száradjon ki a hús. Közvetlenül azelőtt, hogy késznek ítéljük, bekenjük a húst a sörös-mézes mázzal és már csak egy percig pirítjuk.
  • Tálaláskor a salátát összeforgatjuk az öntettel és ráhelyezzük a fűszeres nyárskat.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*