Egy egyszerű zöldborsófőzelékben is, ami talán az összes főzelék közül a legnépszerűbb, mennyi lehetőség rejlik, még akkor is, ha csak az egyszerű, nem túlcicomázott változatokat nézzük! Kerüljön-e bele rántás (ne), milyen tejterméket vagy növényi italt, krémet, tejszínt adjunk hozzá, ezekhez milyen friss zöldfűszereket illesszünk, hogy a feltéteket ne is kezdjem sorolni. Ez itt, most az én kedvenc alapreceptem és ehhez néhány variációs javaslat.
Zöldborsófőzelék rántott hallal
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
20
percTeljes elkészítési idő
35
percHozzávalók
- A főzelékhez:
4-5 szál újhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
600 g zöldborsó
2 dl zöldségalaplé
2 dl tejszín
1 csokor petrezselyem
opcionális: 2 evőkanál mascarpone
- A rántott halhoz:
4 szelet tőkehal (lehet fagyasztott)
1 tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál panko morzsa
1 teáskanál só
olaj a sütéshez
Elkészítés
- A vajat és az olajat felhevítjük egy közepes lábasban. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót is, és összekeverjük. Felöntjük alaplével és fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és összeforgatjuk.
- Turmixgépben leturmixoljuk a zöldborsó felét a főzőlével, ezután visszatesszük a lábasba, és összekeverjük az egészben maradt borsószemekkel. Kevés mascarponét keverhetünk hozzá, de ezzel már éppen csak összemelegítjük, ha kell utána sózzuk.
- A halat hasábokra vágjuk, enyhén sózzuk, bepanírozzuk és kirántjuk.
Tipp:
- Tavasszal petrezselyem helyett turbolyával ízesítem, a tejszínt tejjel vagy növényi itallal váltom ki. Egzotikusabb ízekért tejszín helyett kókusztejszínnel készítem, a zöldfűszer lehet bazsalikom, menta vagy thai bazsalikom, ilyenkor egy kevés lime levet is csepegtetek bele. Néha pedig tej vagy tejszín helyett csak vajjal gazdagítom, sűrítem a végén, és petrezselyem, kevés reszelt citromhéj kerül bele.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora