A friss, könnyű spárga, ha már úgy döntünk, hogy olajban sütjük, könnyed, ropogós bundát kíván. Ezt pedig sörös tempura tésztával érhetjük el. Van néhány trükk, amire érdemes odafigyelni a sütésnél és garantált lesz a leheletvékonyan bundázott, roppanós zöldség. Sörkorcsolyának sem utolsó, sőt, még adja is magát a dolog, hiszen a tésztába is kerül egy kevés a sörből.
Spárgatempura korianderes mártogatóssal
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
20
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
- A tempurához:
50 dkg spárga (zöld, fehér vegyesen)
12 dkg liszt
30 g kukoricakeményítő
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
2,5 dl búzasör
1-2 jégkocka
kb. 1 liter olaj a sütéshez
- A mártogatóshoz:
1,5 dl görög joghurt
1 dl majonéz
1 bio citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart citromlé
½ teáskanál só
1 csokor koriander finomra aprítva
Elkészítés
- Az olajat egy nagy lábasban vagy wokban 180 fokra felmelegítjük. A spárgákat megmossuk, megtisztítjuk és szárazra töröljük. Utóbbi azért fontos, hogy majd jól rátapadjon a tészta a zöldségre.
- Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a kukoricakeményítővel, a sóval és a sütőporral. Hozzáadjuk a sört, és kézi habverővel összedolgozzuk, hogy palacsintatésztaszerű, sima masszát kapjunk. Beletesszük a jégkockát (a jéghideg tészta roppanósabbra sül majd), és ha az olaj forró, egyből elkezdjük kisütni a spárgákat.
- Egyenként a masszába mártjuk a spárgákat, megforgatjuk, hogy mindenhol rátapadjon és azonnal az olajba tesszük. Egyszerre legfeljebb 4-5 darabot süssünk, hogy az olaj ne hűljön le nagyon a hideg masszától. 1-2 percig sütjük, közben megforgatjuk, majd papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat és azonnal, frissen fogyasztjuk.
- A mártogatós hozzávalóit kikeverjük, és a spárga mellé kínáljuk.
Recept videó
Tipp:
- Közepes vastagságú spárgákból készítve a legfinomabb, mert ezek még kicsit roppanósak maradnak a sütés után is.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet az 1664 Blanc támogatta.