Epres Charlotte sütés nélkül

Ez a sütés nélküli desszert egy hagyományos francia recept. Készítik piskótatekerccsel, babapiskótával vagy akár kaláccsal is. Az elv mindig ugyanaz: a piskótát szirupba áztatják, majd kibélelnek egy kifejezetten erre a célra készült Charlotte-formát (olyan mint a kuglófforma, csak nem lyukas a közepe), ezt megtöltik gyümölcsmousse-szal és behűtik. Fogyasztás előtt kiborítják a formából, és így egy impozáns desszert a végeredmény. Forma híján pedig egyszerű kapcsos tortaformában is el lehet készíteni.

Epres Charlotte sütés nélkül

Epres Charlotte sütés nélkül

Adag

8

szelet
Előkészítés

45

perc
Pihentetés

12

óra 
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

45

perc

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

  • A piskótához:
  • kb. 30 db babapiskóta

  • kb. 1 dl rózsaszirup (lehet narancslikőr vagy rózsa- vagy bodzaszörp is)

  • Az epermousse-hoz:
  • 60 dkg eper (lehet fagyasztott)

  • 2 evőkanál rózsaszirup

  • 30 dkg mascarpone

  • 2 dl habtejszín

  • 1 evőkanál porcukor

  • + friss eper és tejszínhab a díszítéshez

  • 3 zselatinlap

Elkészítés

  • Az epret a rózsasziruppal feltesszük főni. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és addig forraljuk, amíg sűrű, fényes szószt kapunk. Félretesszük hűlni.
  • A zselatinlapokat 3 evőkanál vízzel egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon felmelegítjük. Addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik.
  • A tejszínhabot a mascarponéval egy keverőtálba tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot, és habosra verjük. Összekeverjük a lehűlt eperszósszal, hozzáadjuk a langyos zselatint, és alaposan elkeverjük.
  • A babapiskótákat egyenként a rózsaszirupba mártjuk. Akkorára vágjuk őket, hogy a tortaforma peremén egy kicsit túllógjanak, és szépen sorban körberakjuk velük a forma belsejét úgy, hogy a babapiskóták cukros oldala kívülre kerüljön. A forma alját kitöltjük piskótával, majd rákanalazzuk az epres habot, elsimítjuk a tetejét, óvatosan lefóliázzuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • Tálalás előtt friss eperrel és tejszínhabbal díszítjük.

Tipp:

  • Rózsaszörp vagy szirup helyett használhatunk bodzát is, vagy narancslikőrt, ha szeretjük az alkoholt.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes