Desszert, Hedonista

Epres charlotte (sütés nélkül)

0 hozzászólás

Ez a sütés nélküli desszert egy hagyományos francia recept. Készítik piskótatekerccsel, babapiskótával vagy akár kaláccsal is. Az elv mindig ugyanaz: a piskótát szirupba áztatják, majd kibélelnek egy kifejezetten erre a célra készült charlotte formát (olyan mint a kuglófforma, csak nem lyukas a közepe), ezt megtöltik gyümölcs mousse-szal és behűtik. Fogyasztás előtt kiborítják a formából és így egy impozáns desszertet kapunk. Forma híján egyszerű kapcsos tortaformában is el lehet készíteni.

Epres charlotte (sütés nélkül)

Adag

8

szelet
Előkészítési idő

45

minutes
Pihentetési idő

12

minutes
Total time

1

hour 

37

minutes

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

  • Az piskótához:
  • kb. 30 db babapiskóta

  • kb. 1 dl rózsaszirup (lehet narancslikőr vagy rózsa- vagy bodzaszörp is)

  • Az eper mousse-hoz:
  • 60 dkg eper (lehet fagyasztott)

  • 2 evőkanál rózsaszirup

  • 30 dkg mascarpone

  • 2 dl habtejszín

  • 1 evőkanál porcukor

  • + friss eper és tejszínhab a díszítéshez

  • 3 zselatin lap

Elkészítés

  • Az epret a rózsasziruppal feltesszük főni. Ha felforrt lehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és addig forraljuk, amíg sűrű, fényes szószt kapunk. Félretesszük hűlni.
  • A zselatin lapokat 3 evőkanál vízzel egy kisebb lábasba tesszük és közepes lángon felmelegítjük. Addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik.
  • A tejszínhabot a mascarponéval egy keverőtálba tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot áh habosra verjük. Összekeverjük a lehűlt eperszósszal, hozzáadjuk a langyos zselatint és alaposan elkeverjük.
  • A babapiskótákat egyenként a rózsaszirupba mártjuk. Akkorára vágjuk őket, hogy a tortaforma peremén egy kicsit túllógjanak és szépen sorban körberakjuk vele a forma belsejét úgy, hogy a babapiskóták cukros oldala kívülre kerüljön. A forma alját kitöltjük piskótával, majd rákanalazzuk az epres habot, elsimítjuk a tetejét, óvatosan lefóliázzuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  • Tálalás előtt friss eperrel és tejszínhabbal díszítjük.

Tipp

  • Rózsaszörp vagy szirup helyett használhatunk bodzát is, vagy narancslikőrt, ha szeretjük az alkoholt.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*