Egész életemben azzal kampányoltam, hogy nem szeretem a palacsintát. Mostanra rá kellett jönnöm, hogy ez csak részben igaz… a palacsintatortákat kifejezetten megszerettem. A kedvencem továbbra is a csúsztatott palacsinta, de ez a túrós, citromos nagyon közel áll a szívemhez. Már akkor lázba jöttem, amikor pár hete kitaláltam, de amikor elkészült, még nagyobb lett a mosoly az arcomon. Csak egy tortának tűnik, de nagyon finom és nagyon laktató, jó sok embert fog boldoggá tenni.
Túrós palacsintatorta citromkrémmel
Adag
12
szeletElőkészítés
25
percSütés
25
percPihentetés
4
óraTeljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)
50
percHozzávalók
- A palacsintatésztához:
60 g olvasztott vaj
7,5 dl tej vagy növényi ital (zab, rizs, stb.)
4 egész tojás
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
½ teáskanál só
- A túrótöltelékhez:
60 dkg túró
20 dkg mascarpone
2 evőkanál vanííliakivonat
3 evőkanál porcukor
- A citromos töltelékhez:
20 dkg citromkrém (lemon curd)
20 dkg mascarpone
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A palacsintatészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és botmixerrel simár keverjük. Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
- A túrót, vaníliát, porcukrot és a mascarponét szintén botmixerrel simára dolgozzuk. Jól kenhető, nem darabos masszát kell kapnunk. Ne tegyük be a hűtőbe, hogy lágy maradjon!
- A citromos töltelékhez a mascarponét habverővel habosra felverjük, és kanállal belekeverjük a citromkrémet – maradhat márványos.
- A palacsintákat a szokásos módon mindkét oldalukon kisütjük, és egy kapcsos tortaformába elkezdjük lerakni: egy palacsintát megkenünk egy adag túrókrémmel 3-4 mm vastagon, majd jöhet rá a következő palacsinta, egy adag citromos töltelék, majd megint palacsinta, addig, amíg el nem fogy.
- Ezután a palacsintatortát fóliázzuk le és tegyük 4 órára vagy egész éjszakára a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
Tipp:
- A citromkrémet érdemes házilag készíteni, a receptet itt találjátok hozzá.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora