Baszk sajttorta

A baszk sajttorta az eddig ismert sajttorták punkja. Nem kell arra kínosan ügyelni, hogy a teteje világos maradjon, a közepe pedig tömör. Sőt! Pont az a cél, hogy kívül kissé égessük meg és belül krémes legyen. Nem kell hozzá kekszes alapot készíteni vagy tésztát sütni, csak a sajtkrémes masszát sütjük rezgősre. Szerintem kifejezetten tilos hozzá gyümölcsszószt vagy karamellöntetet adni, az egyszerű ízéért és a mennyei állagáért kell ezt a süteményt szeretni. Egy jó erős presszókávé dukál mellé, de ez már tényleg csak az én ízlésem.

Baszk sajttorta

Baszk sajttorta

Adag

8

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

50

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

10

perc

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához

  • 60 dkg natúr krémsajt

  • 20 dkg cukor

  • 4 egész tojás

  • 1 tojássárgája

  • 15 dkg tejföl (vagy habtejszín)

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A sütőt 220 fokra előmelegítjük, alsó-felső beállításon (nem légkeverés!). A tortaformát több rétegben kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír a forma szélein kilógjon.
  • A tojásokat és a tojássárgáját felverjük, majd robotgépben összekeverjük a krémsajttal, beledolgozzuk a cukrot, a tejfölt, és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverjük.
  • Az előkészített formába öntjük a masszát és kb. 50 percig sütjük. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, de a sütőből kivéve még hullámozzon a közepe – érdemes 40 perc után 2-3 percenként ránézni, hogy csak egészen sötétbarnára, de ne feketére süssük. Sütés közben megemelkedik a massza, amikor kivesszük a sütőből, össze fog esni.
  • Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és így fogyasztjuk.

Tipp:

  • Az eredeti receptben, illetve a sok fellelhető receptben tejszín szerepel, én azt most tejfölre cseréltem, de nyugodtan ugyanebben a mennyiségben visszacserélhető.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes