Desszert, Hedonista

Baszk sajttorta

0 hozzászólás

A baszk sajttorta az eddig ismert sajttorták punkja. Nem kell arra kínosan ügyelni, hogy a teteje világos maradjon, a közepe pedig tömör. Sőt! Pont az a cél, hogy kívül kissé égessük meg és belül krémes legyen. Nem kell hozzá kekszes alapot készíteni vagy tésztát sütni, csak a sajtkrémes masszát sütjük rezgősre. Szerintem kifejezetten tilos hozzá gyümölcsszószt vagy karamell öntetet adni, az egyszerű ízéért és a mennyei állagáért kell ezt a süteményt szeretni. Egy jó erős presszó kávé dukál mellé, de ez már tényleg csak az én ízlésem.

Baszk sajttorta (tarta de queso)

Adag

8

adag
Előkészítési idő

20

minutes
Sütési idő

50

minutes
Teljes idő

1

hour 

10

minutes

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához

  • 60 dkg natúr krémsajt

  • 20 dkg cukor

  • 4 egész tojás

  • 1 tojássárgája

  • 15 dkg tejföl (vagy habtejszín)

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A sütőt 220-fokra előmelegítjük, alsó-felső beállításon (nem légkeverés!). A tortaformát több rétegben kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír a forma szélein kilógjon.
  • A tojásokat és a tojássárgáját felverjük, majd robotgépben összekeverjük a krémsajttal, beledolgozzuk a cukrot, a tejfölt, és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverjük.
  • Az előkészített formába öntjük a masszát és kb. 50 percig sütjük. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, de a sütőből kivéve még hullámozzon a közepe – érdemes 40 percután 2-3 percenként ránézni, hogy csak egészen sötétbarnára, de ne feketére süssük. Sütés közben megemelkedik a massza, amikor kivesszük a sütőből, össze fog esni.
  • Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni és így fogyasszuk.

Tipp

  • Az eredeti receptben, illetve a sok fellelhető receptben, tejszín szerepel, én azt most tejfölre cseréltem, de nyugodtan ugyanebben a mennyiségben visszacserélhető.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*