A juhtúrós pogácsa magában is szenzációs, és ezt a receptet érdemes akár medvehagyma nélkül is kipróbálni, mert igazán jól működik. Tavasszal viszont, aki szereti a pogácsát – tehát mindenki – biztosan süt egy adag medvehagymásat is. Szerintem nagyon jó párost alkotnak a juhtúróval, hiszen mindkettőnek karakteres íze van, mégis kiegészítik egymást.
Medvehagymás-juhtúrós pogácsa
Adag
30
dbElőkészítés
20
percSütés
25
percPihentetés
50
percTeljes elkészítési idő
1
óra35
percHozzávalók
50 dkg finomliszt
30 dkg vaj
45 dkg juhtúró
25 g friss élesztő
1 + 1 tojás
2 teáskanál só
1 csokor medvehagyma
50 g frissen reszelt juhsajt a tetejére (pl. pecorino)
Elkészítés
- A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne.
- Beletesszük a juhúrót, hozzáadunk egy tojást (a másikkal majd kenni fogjuk), rámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk, belekeverjük a finomra vágott medvehagymát és alaposan összegyúrjuk.
- Fóliába csomagolva hűtőben 30 percet pihentetjük, de akár egész éjszakára is bent hagyhatjuk.
- Lisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, az egyik oldalát megkenjük egy kissé felvert tojással, majd félbehajtjuk a tésztát.
- ́Újra megkenjük az egyik oldalát, és újra félbehajtjuk.
- Ismét kinyújtjuk, utoljára lekenjük tojással, megszórjuk reszelt juhsajttal és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig hagyjuk pihenni.
- 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Tipp:
- A juhtúrót elfelezhetjük, és tehetünk a tésztába sima tehéntúrót is, ha túl erősnek érezzük az ízét.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora