A sárgaborsó finom dolog, én gyerekkorom óta nagyon szeretem. Olcsó alapanyag, értékes növényi fehérje, az íze kellemes és nem tolakodó, jól lehet vele dolgozni. Az indiai konyha jobban szereti, mint a magyar, mert jól áll neki az a gazdag fűszerezés, ami jellemző az ottani lencseételekre, vagyis a dahlokra. Ez most az én verzióm, aminek nincs semmiféle autentikus kötődése egyetlen indiai recepthez sem, egyszerűen így esett jól elkészíteni, és után legalább ennyire jó volt enni is. Én csak egy kis görög joghurtot kanalaztam a tetejére, de jól működik grillezett sajttal vagy sült hússal is.
Sárgaborsódahl
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
- A sárgaborsóhoz:
40 dkg sárgaborsó
3 evőkanál kókuszzsír
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kurkuma
2 teáskanál koriandermag
½ teáskanál chilipehely
2 teáskanál só
1 l zöldségalaplé
- A tálaláshoz:
4-6 evőkanál görög joghurt
pirított magvak
korianderzöld
friss chili
Elkészítés
- A sárgaborsót egy órára vagy akár egész éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük és átöblítjük.
- Egy közepes lábasban felolvasztjuk a kókuszzsírt, és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és 1 percig pirítjuk őket, majd beletesszük a sárgaborsót is. Összekeverjük, együtt is pirítjuk 1-2 percig, felöntjük az alaplével és fedő alatt, közepesen erős láng felett puhára pároljuk. Közben néha átkeverjük. Egy kicsit széteshet a sárgaborsó, ez pont eléggé besűríti a dahlt, így nincs szükség további sűrítésre.
- Tálaláskor joghurttal, pirított magokkal, korianderrel és chilivel díszítjük.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora