Főétel, Hal, Hedonista, Saláta

Nizzai saláta lazaccal

0 hozzászólás

Kitartóan hirdetem, hogy “a saláta” nem egy unalmas kategória csak jól kell készíteni. Tökéletes példa erre a nizzai: télen és nyáron is felér egy főétkezéssel, tele van tápláló, egészséges alapanyagokkal, izgalmas ízekkel, és egy kis tengerparti nosztalgiával. A klsszikus recept tonhallal készül, de én gyakran cserélem azt inkább lazacra, most ez a recept következik.

Nizzai saláta lazaccal

Adagadag
Előkészítési idő

25

minutes
Sütési idő

30

minutes
Elkészítési idő

55

minutes

Hozzávalók

  • A lazachoz:
  • 20 dkg lazac filé

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál olaj

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • ½ citrom reszelt héja

  • A zöldségekhez:
  • 25 dkg újburgonya

  • 15 dkg zöldbab egészben

  • 4-6 tojás

  • 3 evőkanál kapribogyó lecsepegtetve, szárazra törölve

  • 6 db szardella filé

  • 10 dkg vegyes salátalevél

  • 4 evőkanál olívabogyó (magos, Kalamata vagy más jó minőségű)

  • Az öntethez:
  • kb. ½ dl extra szűz olíva olaj

  • 1 teáskanál dijoni mustár

  • 2 szardella filé

  • ¼ teáskanál barna nádcukor

  • 1 citrom frissen facsart leve

Elkészítés

  • A burgonyákat folyó víz alatt kefével megtisztítjuk, szárazra töröljük. Bedörzsöljük olíva olajjal, egy hőálló tálba tesszük őket és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
  • A kapribogyókat száraz serpenyőben kissé lepirítjuk, majd félretesszük őket. Ugyanebben a serpenyőben készítjük el a lazacot.
  • A lazacot szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, majd erős lángon mindkét oldalán körbe pirítjuk a halszeletet. Percenkén forgatva további 2-2 percig pirítjuk, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a lazacot és így pihentetjük 10 percig.
  • A zöldbabot megtisztítjuk, lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg roppanósra fő és a színe élénk zöld marad. Szűrőkanállal kiszedjük a babot és azonnal hideg vízbe dobjuk, hogy ne főjön tovább. A forrásban levő vízben 7 percig főzzük a tojásokat, majd ezeket is hideg vízbe tesszük és ha lehűltek, megpucoljuk őket.
  • Az öntethez 2 szardellát pépesre törünk egy villával, összekeverjük a citrom levével, a mustárral és krémesre keverjük az olajjal.
  • Összeállítjuk a salátát: Kettévágjuk a burgonyákat és a tojásokat. A lazacot villával nagyobb darabokra szétszedjük. Ezeket egy nagyobb tálon elrendezzük a salátalevelekkel, a főtt babbal, a szerdella darabokkal. Megszórjuk a pirított kapribogyóval és az olívabogyóval. Gazdagon meglocsoljuk az öntettel és tálaljuk.

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*