Nizzai saláta lazaccal

Kitartóan hirdetem, hogy a saláta nem egy unalmas kategória csak jól kell készíteni. Tökéletes példa erre a nizzai: télen és nyáron is felér egy főétkezéssel, tele van tápláló, egészséges alapanyagokkal, izgalmas ízekkel, és egy kis tengerparti nosztalgiával. A klasszikus recept tonhallal készül, de én gyakran cserélem azt inkább lazacra, most ez a recept következik.

Nizzai saláta lazaccal

Nizzai saláta lazaccal

Adag

2

adag
Előkészítés

25

perc
Sütés

30

perc
Teljes elkészítési idő

55

perc

Hozzávalók

  • A lazachoz:
  • 20 dkg lazacfilé

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál olaj

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • ½ citrom reszelt héja

  • A zöldségekhez:
  • 25 dkg újburgonya

  • 15 dkg zöldbab, egészben

  • 4-6 tojás

  • 3 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve, szárazra törölve

  • 6 db szardellafilé

  • 10 dkg vegyes salátalevél

  • 4 evőkanál olívabogyó (magos, Kalamata vagy más jó minőségű)

  • Az öntethez:
  • kb. ½ dl extra szűz olívaolaj

  • 1 teáskanál dijoni mustár

  • 2 szardellafilé

  • ¼ teáskanál barna nádcukor

  • 1 citrom frissen facsart leve

Elkészítés

  • A burgonyákat folyó víz alatt kefével megtisztítjuk, szárazra töröljük. Bedörzsöljük olívaolajjal, egy hőálló tálba tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
  • A kapribogyókat száraz serpenyőben kissé lepirítjuk, majd félretesszük őket. Ugyanebben a serpenyőben készítjük el a lazacot.
  • A lazacot szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, majd erős lángon mindkét oldalán körbepirítjuk a halszeletet. Percenkén forgatva további 2-2 percig pirítjuk, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a lazacot, és így pihentetjük 10 percig.
  • A zöldbabot megtisztítjuk, lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg roppanósra fő, és a színe élénk zöld marad. Szűrőkanállal kiszedjük a babot és azonnal hideg vízbe dobjuk, hogy ne főjön tovább. A forrásban levő vízben 7 percig főzzük a tojásokat, majd ezeket is hideg vízbe tesszük, és ha lehűltek, megpucoljuk őket.
  • Az öntethez a szardellákat pépesre törjük egy villával, összekeverjük a citrom levével, a mustárral és krémesre keverjük az olajjal.
  • Összeállítjuk a salátát: kettévágjuk a burgonyákat és a tojásokat. A lazacot villával nagyobb darabokra szétszedjük. Ezeket egy nagyobb tálon elrendezzük a salátalevelekkel, a főtt babbal, a szardelladarabokkal. Megszórjuk a pirított kapribogyóval és az olívabogyóval. Gazdagon meglocsoljuk az öntettel és tálaljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes