Édesburgonyás vöröslencse-leves

Ez egy gyors leves a hétköznapokra. Azt tudja, amit szeretnénk egy ilyen levestől: összedobáljuk a hozzávalókat, és gyakorlatilag megfőzi magát. Nem kell kevergetni, habarni vagy nagyon figyelni rá, mégis finom és laktató a végeredmény. Én szeretek a vöröslencse-levesbe citromot facsarni a végén, ez ellensúlyozza a krémes, édeskés ízeket. Aki nem szereti a koriandert, nyugodtan cserélje petrezselyemre vagy metélőhagymára.

Édesburgonyás vöröslencse-leves

Édesburgonyás vöröslencse-leves

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Főzés

35

perc
Teljes elkészítési idő

55

perc

Hozzávalók

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 1 nagyobb hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál sűrített paradicsompüré

  • 1 teáskanál római kömény

  • ¼ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 teáskanál chiliszósz

  • 1 l csirke- vagy zöldségalaplé

  • 20 dkg vörös lencse

  • 1 nagyobb sárgarépa

  • 20 dkg édesburgonya

  • 1 citrom frissen facsart leve

  • 1 nagy csokor koriander

Elkészítés

  • Az olajat egy lábasban felhevítjük, és megpirítjuk rajta a finomra aprított hagymát és fokhagymát.
  • Rátesszük a sűrített paradicsomot, és ezt is sötétbarnára pirítjuk.
  • Az édesburgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, az alaplevet, az édesburgonyát, és a vörös lencsét.
  • Fedő alatt, közepesen erős lángon készre főzzük a levest.
  • Ha kész, kevés citromlével ízesítjük, és durvára aprított korianderrel tálaljuk.

Tipp:

  • Édesburgonya helyett sütőtökkel is elkészíthető, és természetesen remek krémleves lesz belőle, ha leturmixoljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Vaníliás krémtúró

Vaníliás krémtúró

Valószínűleg a krémtúrót mindenki imádta gyerekkorában, legalábbis a bolti verziót – na, ez még annál is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy csak tetszik.

Narancsos-olívaolajos sütemény

Narancsos-olívaolajos sütemény

Egyszerű kevert alaptészta, az olívaolajtól mégis nagyon izgalmas süti lesz – citrusfélékkel klasszul variálható, ez most egy narancsos verzió.

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes