Desszert, Főétel, Gyerekbarát, Gyors, Hétköznapra, Kisokos

Túrógombóc, te csodás!

4 hozzászólás

Szezonalitásról a túrógombóc esetében csak olyan értelemben érdemes beszélni, hogy mikor éppen miért készítem: télen azért, mert a hófödte hegycsúcsokra emlékeztet, nyáron azért, mert azt hiszem, hogy belefér a bikini diétámba (hát igen, ezért nincs nekem olyanom), tavasszal és ősszel pedig szimplán csak azért, mert nagyon szeretem. Mindenki tudja, hogy mennyire szereti lágyan, krémesen vagy rezgősen, én azt a csapatot erősítem, akik a habos, könnyű, de azért nem felhőszerű túrógombócot készítitk. Nem ragaszkodom a gombóc formához, inkább galuska formájúra szaggatom, de erre vonatkozóan lesz néhány tanácsom a cikkben.

A túrógombóc készítésekor néhány alapszabályt be kell tartani, ha igazán finomat szeretnénk. Az én fogalmaim szerint ezeket:

  • Amikor a búzadarával összekevertük a túrót, kell hagyni neki időt, hogy magába szívja a nedvességet a túróból. Mivel nem haszálok sok darát, hogy laza legyen a gombóc, ez nagyon fontos – legalább egy órát, de akár egy egész éjszakát is pihentetem így a hűtőben.
  • A tojásfehérjét külön felverem, akkor is, ha a túrós massza lehúzza és úgy tűnik, hogy nem könnyit rajta. Könnyít.
  • Nem teszek cukrot a gombócba, az majd csak a végén kerül rá, a tejföllel.
  • A formázás kritikus pont, nem szabad kézzel összenyomkodva gombócokat gyúrni, mert az tömöríti a masszát. Két kanál segítségével szoktam galuska formájúra szaggatni a túrógombócot, de a fagylaltkanál se rossz megoldás.
  • Lobogó, sós vízben főzöm a gombócokat és miután feljönnek a víz tetejére, még 2 percig kell főzni, akkor vannak készen.
  • A morzsát sötét aranybarnára pirítom és szeretek panko morzsát használni, az ropogósabb.
  • A tejfölt kikeverem kevés porcukorral, de tényleg kevéssel, hogy egészen enyhén legyen csak édes.

Túrógombóc, te csodás!

Adag

4

adag
Előkészítési idő

15

minutes
Főzési idő

20

minutes
Pihentetési odő

1

minute
Total time

35

minutes

Hozzávalók

  • A túrógombóchoz:
  • 50 dkg zsíros túró

  • 2 teáskanál puha vaj

  • 3 tojás

  • 7 dkg búzadara

  • 1 csipet só

  • A morzsához és tálaláshoz:
  • 7 dkg vaj

  • 10 dkg Panko vagy zsemlemorzsa

Elkészítés

  • A tojásokat szétválasztjuk. A túrót összetörjük villával. Elkeverjük a darával, a tojássárgájákkal, és sózzuk. Legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.
  • A hűtőből kivéve újra átkeverjük a masszát és beledolgozzuk a 2 teáskanál puha vajat.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük a túrós keverékkel. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a sót.
  • Megformázzuk a gombócokat és a gyöngyöző vízben kifőzzük. Miután feljönnek a víz tetejére, még 2 percig kell főzni, és akkor vannak készen. Egy gombócot érdemes próbaképpen kettévágni, hogy lássuk, teljesen átfőtt-e.
  • Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a 7 dkg vajat, és azon megpirítjuk a morzsát. A kifőtt gombócokat ebbe szűrjük óvatosan, és rázogatva beborítjuk a morzsával.
  • A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a gombócok mellé kínáljuk. Tehetünk még az asztalra a porcukorból, hogy mindenki ízlése szerint tegyen a gombócokra.

Tipp

  • Nem mindig szoktam a morzsával összeforgatni a gombócokat, van, hogy csak a tányéron szórom meg, így talán dekoratívabb és több morzsa is jut mindenkinek.

4 hozzászólás

  1. mariann_ujvari

    Drága Dóra! Végre egy jó recept! Isteni finom, puha! Fél adagot készítettem 2 tojással. Lehet, hogy emiatt túl lágy lett, nem merültek el a vízben, így fel sem kellett jönniük 🙂 Köszönöm!

  2. zsofiamolnar

    Kedves Dóra! Isteniek a receptjeid, egyszerűen imádom őket (a családomról nem is beszélve). Bevallom, én robotgéppel kicsit átzúztam a túrót a búzadarával és a tojássárgájával együtt, így szuper krémes lett, a gombócok pedig mennyeien puhák! A 15 hónapos kisfiam csak úgy falta őket. Hálás köszönetem 🙂

  3. A túrógombóc recept tökéletes! A kefíres lángos mellé elmentettem!
    Mindig vágytam olyanra, mint a nagymamámé, de sosem sikerült! Emlékeztem, hogy az övé hosszúkás volt és lágy, de nem gondoltam, hogy van jelentősége, annak hogy kanállal szaggatom – e ki, pedig van! 🙂

  4. Mennyei lett, köszönöm a receptetezentúl csak így csinálom….

Mondd el mit gondolsz!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*