Szezonalitásról a túrógombóc esetében csak olyan értelemben érdemes beszélni, hogy mikor éppen miért készítem: télen azért, mert a hófödte hegycsúcsokra emlékeztet, nyáron azért, mert azt hiszem, hogy belefér a bikini-diétámba (hát igen, ezért nincs nekem olyanom), tavasszal és ősszel pedig szimplán csak azért, mert nagyon szeretem. Mindenki tudja, hogy mennyire szereti lágyan, én azt a csapatot erősítem, akik a habos, könnyű, de azért nem felhőszerű túrógombócot készítik. Nem ragaszkodom a gombóc formához, inkább galuska formájúra szaggatom, de erre vonatkozóan lesz néhány tanácsom a receptben.
Túrógombóc, ahogy én készítem
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
20
percPihentetés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra35
percHozzávalók
- A túrógombóchoz:
50 dkg zsíros túró
3 tojás
7 dkg búzadara
1 csipet só
2 teáskanál puha vaj
- A morzsához és tálaláshoz:
7 dkg vaj
10 dkg panko vagy zsemlemorzsa
1 csipet só
2 teáskanál porcukor
3 dl tejföl
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk. A túrót összetörjük villával, és elkeverjük a darával, a tojássárgájákkal, majd sózzuk. Legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara kellőképpen magába szívja a nedvességet a túróból.
- A hűtőből kivéve újra átkeverjük a masszát, és beledolgozzuk a puha vajat.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük a túrós keverékkel. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a sót.
- Két kanál segítségével megformázzuk a gombócokat, amiknek így inkább galuska formájuk lesz. (Fagyis kanállal is lehet formázni, a lényeg, hogy nem szabad kézzel összenyomkodva gombócokat gyúrni, mert az tömöríti a masszát.) Lobogó vízbe tesszük, és miután feljönnek a víz tetejére, még 2 percig kell főzni, akkor lesznek készen. Egy gombócot érdemes próbaképpen kettévágni, hogy lássuk, teljesen átfőtt-e.
- Közben egy serpenyőben a morzsához felolvasztjuk a vajat, és azon sötét aranybarnára megpirítjuk a morzsát. A kifőtt gombócokat ebbe szűrjük óvatosan, és rázogatva beborítjuk a morzsával.
- A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a gombócok mellé kínáljuk. Tehetünk még az asztalra a porcukorból, hogy mindenki ízlése szerint tegyen a gombócokra.
Tipp:
- Nem mindig szoktam a morzsával összeforgatni a gombócokat, van, hogy csak a tányéron szórom meg, így talán dekoratívabb és több morzsa is jut mindenkinek.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora